Élet-Stílus

A legijesztőbb videók a világhálón

Az internet nem felejt, és néha a legbizarrabb dolgok maradnak rajta fenn. Örökre.

A szokásos horrorfilm-felhozatalt szemlélve azt hihetnénk, hogy még mindig az emberiség ősi, elnyomott félelmeiből táplálkoznak a producerek (meg a zombik). Siegmund Freud szerint az „kísérteties”, mikor az élettelen tárgyak élni látszanak, vagy amikor valamiről nem lehet könnyen eldönteni, hogy emberi vagy sem. A bohócok, a játékbabák, a vámpírok, az androidok, a gólemek mind ide tartoznak. Ezek a félelmek azonban egyre inkább új köntösben jelentkeznek, és úgy tűnik, hogy kiismerhetetlenségével, a szálakat mozgató láthatatlan erőkkel és személyekkel maga az internet is kollektív iszonyatunk egyik megtestesítőjévé válik.

A Listverse összegyűjtötte a tíz legnyugtalanítóbb videót, melyeket a YouTube-on találni lehet. Némelyik csak pár másodperc, de mindegyik félelmetes.

10. Pretty Woman

Hogy lehet félelmetes Roy Orbinson 1964-es örökzöldje, illetve egy szimpatikus öregúr, ahogy tátikázik rá? Nos, a videó sztárjával kapcsolatban sok minden nyugtalanító. A tekintete, a vigyora, ahogy táncolni próbál, az árnyékok az arcán. A videó mögötti történet azonban még rosszabbá teszi a helyzetet. A videón szereplő férfinek, Edward Muscare-nak többször akadt már dolga a rendőrséggel szexuális zaklatás miatt. Azzal a feltétellel kapott kegyelmet, hogy nem használhatja többé az internetet (!). A videót azonban gyorsan felkapták a netes véleményvezérek, és a rendőrség is hamar a férfi nyomára akadt.

 

9. agamemnon counterpart

A mindössze másfél perces videó maga a megtestesült, tömény káosz. A háttérben egy férfi üvöltését és nevetését lehet hallani, miközben mintha videókazettán egymásra vett rajzfilmrészletek (talán G.I. Joe?) sorjáznának a szemünk előtt. Talán még nyomasztóbb lenne, ha tudnánk, hogy a művész, Jason Kovac miféle reményeket fűzött a videóhoz.

 

8. Dining Room or There Is Nothing

Ezt a mindössze egy perces kisfilmet David B. Earle dán művész készítette, és eredetileg végtelenített lejátszásra tervezte. Earle elmondása szerint a kisfilmet egy személyes vágy ihlette, hogy gyakorlati bizonyítékát találja annak, hogy nincs semmi „az élet másik oldalán”. Kérdés persze, hogy ki bírja egynél többször megnézni…

 

7. A Wyoming-incidens

Ez a videó egy újabb érdekes példája annak, ahogy maga a médium válik félelmetessé. Az 1987-es televízióadást „hackerek” (bár a szó akkor még nem nagyon létezett) zavarták, és helyette valami olyasmit sugároztak, ami röviden jellemezve a konceptuális művészet, a terrorizmus, a tömegpszichózis és a szektás vallásosság érdekes elegye. A titokzatos üzenet: 333-333-333 után a műsor a következőkkel biztat: YOU WILL SEE SUCH PRETTY THINGS, azaz, „Ön most nagyon szép dolgokat fog látni”. Persze „szép dolgok” helyett maszkszerű, groteszk arcok és különös üzenetek jönnek, mint például hogy „nem bújhatsz el örökre”, vagy hogy „mi van az elmédben? mi már láttuk”.

 

6. Baby Laugh’a’Lot reklám

Sokan félnek a babáktól, bábuktól, pontosan azért, mert annyira tökéletesen mutatják be, hogy mit is jelent a Freud féle kísértetiesség. Bár a pszichoanalízis atyjának tanulmánya 1919-ben jelent meg, még a hatvanas években is gyártottak ilyen jópofa kacagó babákat. Emlékeznek Jokerre a Batman-filmekből? Ez a baba körülbelül azt az önfeledt vidámságot és gyermeki ártatlanságot tudja produkálni. Mellesleg a reklámban szereplő kislányok sem az elragadtatott öröm arckifejezésével reagálnak a baba nevetésére.

 

5. Username: 666

Ez tipikusan egy olyan videó, amelyet már az internet mindent elnyelő és megőrző fekete lyuka generált. A videó tanúsága szerint egy ismeretlen, de ázsiai nyelvet beszélő netező a „666” nevű YouTube felhasználó csatornájára szeretne rákeresni. Bár a videómegosztó szól, hogy a felhasználót felfüggesztették, a láthatatlan főhős újra és újra megnyomja a frissítés gombot. Lassan de biztosan szétesik a YouTube jól ismert felülete, és tényleg megjelenik a „666” felhasználó profilja. Az általa feltöltött videók absztraktak és nyomasztóak. És innen jön a csavar a történetben: az óvatlan nézelődő nem tudja leállítani a videót, nem tud kilépni a böngészőjéből, és persze a számítógépét sem tudja kikapcsolni. Mi pedig elkezdhetünk gondolkodni, hogy kinek van kedve megismételni a kísérletet.

 

4. Hosszú lábú pókok a fán

Ez persze nem hangzik túl rosszul. Igen ám, de arról még nem volt szó, hogy miként özönlik ki a fából több száz pók, mikor a kamerát tartó ember egy bottal odanyúl. Itt a bizonyíték: az arachnofóbia tanulható.

 

3. Bedfellows

Drew Daywalt rövidfilmje, melynek címe magyarul „Hálótársak” lehetne, különösen jól sikerült alkotás a maga nemében. Azt a kérdést veti fel, hogy tényleg tudjuk-e, ki fekszik mellettünk az ágyban. Többet nem is mondunk, elrontaná a meglepetést.

 

2. Don’t Move

Ez a rövidfilm a gyűjtemény leghosszabb darabja, majdnem egy negyed órás. Ha eddig nem gondolta volna, most figyelmeztetjük, hogy ezek NSFW videók, azaz nem munkahelyre valók. A film a szellemidézés klasszikus toposzára játszik rá, ahol az idézők nem teljesen tudják, hogy mit hívtak életre, és persze hogy azt hogy kellene kezelni. És ha a szellem játszani akar, nincs más választásuk, mint beszállni a játékba.

 

1. Number station

A „number station” egy olyan kommunikációs állomás, mely rádión fogható titkos üzeneteket sugároz – és hálózatuk az egész földet lefedi. A rendszer egyébként tökéletesen biztonságos, hiszen a címzett bárhol lehet a földgolyón, viszont egyedül ő tudja, hogy mikor és melyik frekvenciát kell hallgatni, és hogy mit jelent az, amit ott hallani fog. Ez a darab itt talán az egyik leghátborzongatóbb ilyen felvétel – értelemszerűen csak hang. A felhúzható játék eltorzult zenéje után egy kislány mond németül számokat. Különösen frusztráló, ha elgondolkodunk, hogy a gyermekhangon elmondott számok akár egy ember meggyilkolását is parancsba adhatták…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik