Közélet

Állatok segítik a börtönben raboskodókat

Egyre több büntetés-végrehajtó intézetben alkalmaznak állatterápiát.

Ödön, az ékszerteknős, Cimbi és Cimbiné, a nyuszik, valamint Pszicho és Killer, a két kis hörcsög boldogan éldegél a váci börtönben. Elítéltek gondoskodnak róluk terápiás céllal – derül ki a Bors cikkéből.

Mint írják a büntetés-végrehajtásban az elítéltek kötelező munkavégzésén túl számos olyan nevelési módszert alkalmaznak, amivel segíthetik a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését, ilyen az állatterápia is.

Az egyik cél az, amit a váci börtön egyik, a háziállatokat gyakran gondozó rabja is mondott a lapnak, szeret velük foglalkozni, mert megnyugtatják őt. Ezen túl fontos, hogy megtanulják a gondoskodást az elítéltek.

Az állatokkal való törődés fejleszti az együtt­ér­zés képességét. Van egyfajta kisugárzásuk is, ami jótékony hatással lehet egy indulatos személyiségre – magyarázta a lapnak dr. Végh József kriminálpszichológus, hozzátéve: az állatterápiával az elítéltek érzelmi élete is fejlődik.

Szirmabesenyőn (Borsod-Abaúj-Zemplén) a fiatalkorúak bv-intézetében a rabok leendő vakvezető kutyákat oktathatnak, immár négy éve. A szegedi Csillag börtönben tengerimalacok vannak ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek gondjaira bízva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik