Közélet

A „humánus sortüzes kivégzést” hozná vissza egy képviselő

A golyó általi halál „a legolcsóbb, és a legkevesebb szenvedést okozó” módja a kivégzésnek – állítja az amerikai Utah állam egyik politikusa.

„Drákóinak hangzik, és nagyon rossznak, de abban a pillanatban, hogy a golyó eltalálja a szíved, halott vagy. Nincsen szenvedés” – jelentette ki a republikánus Paul Ray. Ezzel magyarázta, miért akarja elérni a kivégzőosztagok visszaállítását és a golyó általi halálbüntetés bevezetését államában, Utahban – jelentette az AP amerikai hírügynökség. „Vadnyugatinak hangzik, de valószínűleg ez a leghumánusabb módja egy ember megölésének” – tette hozzá a politikus, aki januárban tervezi beadni az golyó általi halál visszaállításáról szóló törvénytervezetet.

A kivégzőosztagok alkalmazása a halálbüntetések végrehajtására azután merült fel, hogy pár hete félresikerült egy oklahomai halálraítélt kivégzése, akinek vénája szétrepedt a halálos injekció beadásakor és végül szívrohamban halt meg. Az Egyesült Államokban a méreginjekció számít a bevett kivégzési módszernek, de az elmúlt években aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, egyebek mellett azért, mert hiánycikké vált a halálraítéltek megölésére használt méregkoktél egyik komponense.

A halálbüntetés 1976-os visszaállítása óta mindössze három elítélttel végzett kivégzőosztag az Egyesült Államokban. Mindhármat Utah államban hajtották végre. Az utolsó eset 2010-ben történt, miután az 1985-ben a gyilkosság miatt halálra ítélt Ronnie Lee Gardner a kivégzőosztagot választotta a méreg helyett. Bár Utah 2004-ben megszüntette a golyó általi kivégzéseket, de a korábban halálra ítélt embereknek még meg van rá a lehetőségük, hogy a kivégzőosztagot válasszák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik