Közélet

Törött teáscsészével amputálta lábfejét

Érzéstelenítésnek mindössze alkoholt ivott, miközben hat órán tartó munkával otthonában levágta mindkét lábfejét.

A 44 éves kínai földműves azért vállalkozott az önmagán elvégzett amputációra, mert nem volt pénze kifizetnie az orvosi ellátás tízezer jüanos (350 ezer forint) költségét – írta a New York Times Kínával foglalkozó blogja. Liu Dunhe azután folyamodott a drasztikus megoldáshoz, hogy már nem bírta elviselni a fájdalmat nekrózisos lábfejében.

Az Anhui tartományban élő falusi férfi sógora elmondása szerint még télen szenvedett fagyási sérüléseket, amikor mezítláb dolgozott a földeken. A Times beszámolója szerint először csak hólyagok jelentek meg a lábfején, majd a következő hónapokban állapota folyamatosan romlott, és végül a szövetek elhaltak. A kínai sajtóban megjelent hírek szerint annyira rohadni kezdett a lábfeje, hogy több férget is kiszedett már az elhalt húsból.

Végül már olyan kegyetlen fájdalomtól szenvedett, hogy április 20-án este fogott egy törött teáscsészedarabot, és azzal otthonában levágta mindkét lábfejét. A művelet hat órán át tartott. Fájdalomcsillapításként pedig mindössze alkoholt ivott. Miután esetét felkapta a kínai sajtó, Liu elmondta: azért nem orvos amputálta a lábát, mert az tízezer jüanba került volna, és „még ezer jüant sem” tudott volna kifizetni a beavatkozásra. Most, hogy tette nagy nyilvánosságot kapott, adományoknak köszönhetően a héten végre eljutott egy kórházba, ahol ellátták a lábát.

 

 

Egy éven belül ez már második olyan eset volt Kínában, amikor egy falusi saját magán hajtott végre amputációt, mert nem volt képes kifizetni a beavatkozás egymillió jüanos kezelési költségeit. Tavaly októberben a 47 éves Zheng Yanliang egy fémfűrésszel és egy gyümölcsvágókéssel vágta le egyik lábát, miután artériás trombózisa miatt elüszkösödött.

A két eset nem vet túl jó fényt a vidéken élő kínaiak számára létrehozott állami egészségbiztosítási programra, amely a kormányzati propaganda szerint a falusiak 99 százalékának biztosít orvosi ellátást – írta a Times. Liu az évi 70 jüanos díjat nem tudta kifizetni, Zheng Yanliang betegsége pedig nem volt a között a húsz súlyos betegség között, amelynek kezelését a biztosítás fedezte volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik