Közélet

Utasokat tapizhatott a szexuális bűnöző

Annak ellenére dolgozhatott biztonsági őrként az ötvenes éveiben járó férfi a manchesteri repülőtéren utasokat motozva, hogy több ítélet is született ellene kiskorúak megrontása miatt.

Az 56 éves James Burnst tavaly kapott állást a repülőtéren a biztonsági szolgálatnál, ahol egyik feladata volt, hogy a beszállásra készülő utasokat átmotozza – írta a Manchester Evening News. A férfit annak ellenére vették fel, hogy a nyolcvanas években több ítélet is született ellene kiskorúak megrontása miatt, valamint nyomozás zajlott ellene egy 16 éves fiúval szemben elkövetett szexuális támadás miatt.

A lap információi szerint Burns „elfelejtette” megemlíteni feletteseinek, hogy rendőrségi ügy van folyamatban ellene. Ezt csak akkor közölte, amikor idén márciusban egy manchesteri bíróság bűnösnek mondta ki négyrendbeli megrontás vádjában. A férfit ezután sem rúgta ki a repülőtér, csak felfüggesztették a munkavégzés alól, teljes fizetéssel.

A férfi büntetéséről a héten döntött a bíróság: kilenc hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, nevét felvették a szexuális bűnözők listájára, valamint megtiltották neki, hogy egyedül maradjon 16 évnél fiatalabb gyerekkel, és azt is, hogy 16 évnél fiatalabb fiúkkal barátkozzon.

A manchesteri repülőtér szóvivője az esettel kapcsolatban az újságnak elmondta: Burns a felvétele előtt átment a terrorellenes, és a bűnözői múlttal foglalkozó ellenőrzésen is. Ez utóbbin annak ellenére, hogy a nyolcvanas években többször is született ellene ítélet szexuális bűncselekmények miatt. A szóvivő elmondása szerint, ha tudtak volna múltjáról, biztosan nem dolgozhatott volna a repülőtéren.

Burns az Evening News cikke szerint azért tudott átmenni a háttérvizsgálaton, mert jelentkezése idején a hetven-nyolcvanas években született ítéletek még nem szerepeltek a rendőrség számítógépes adatbázisában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik