Közélet

Cipőben lévő emberi lábfejet találtak egy tengerparton

Feltehetően a tenger mosta partra a lábfejet rejtő fehér sportcipőt, Seattle egyik kikötője közelében. Nem ez volt az első ilyen eset, amelynek rejtélyét még mindig nem sikerült megoldani.

A cipőben lévő lábfejre egy parkot takarító önkéntesek bukkantak rá az Egyesült Államok északnyugati részén, a kanadai határhoz közel található város tengerpartján – közölte a helyi sajtó. Először csak annyit láttak, hogy egy cipőről van szó, és csak amikor jobban megnézték, akkor fedezték fel, hogy egy lábfej is van benne. Az emberi maradványt átadták a rendőrségnek, de annak vizsgálata nem sok eredményt hozott.

A halottkémi vizsgálat csak annyit tudott megállapítani, hogy a láb nem egy gyermeké, ezen kívül a szakértők elmondása szerint mást nem is lehet egy lábfejből megállapítani. Még azt sem, férfi, vagy nő volt-e az áldozat, nagyjából milyen idős lehetett, és azt sem, milyen származású. A csontokból ugyan tudnak DNS-mintát venni, de annak eredményére hónapokat kell várni, és ha meg is van a DNS, könnyen lehet, annak sem veszik sok hasznát. Azt ugyanis az eltűnt személyek adatbázisában lévő mintákkal összehasonlítva lehetne megállapítani, kié a parton talált lábfej.

Így a hatóságok nyilvánosságra hozták a cipőről készült felvételt, abban bízva, hátha valaki felismeri, és azonosítani tudják, kié volt. A gyártó közölte, hogy a cipőt 2008 óta lehet kapni, tehát tulajdonosa az elmúlt hat évben tűnt el.

A lábfejjel a belsejében partra sodródott cipő – keresik gazdáját

Nem ez volt az első alkalom, hogy a területen, valamint a közelben lévő kanadai Vancouver közelében partra sodródott, lábfejeket tartalmazó cipők tűntek fel. Az eset 2007-ben nagy nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki, amikor pár héten belül öt ilyen felfedezést is tettek. Azóta ez a mostani már a 15. ilyen cipő, amiről tudni lehet.

Arról, hogy miként kerültek oda,több elmélet is született. Volt aki szerint a 2004-es indonéziai szökőár áldozatainak maradványai utaztak át az áramlatokkal a Csendes-óceánon, de egy lábfejről bebizonyosodott, hogy tulajdonosa több évvel korábban követett el öngyilkosságot egy brit columbiai hídról leugorva.

Át a Csendes-óceánon

A 2011. március 11-én történt japán cunami egyes roncsai is átúszták a Csendes-óceánt – így érkezett meg Amerika partjaihoz egy komplett kikötő, illetve egy Harley-Davidson motor is, melyet életben maradt tulajdonosa nagy örömmel kapott vissza – a motor egy alapos felújítás után használható állapotba került. De Alaszkába egy japán focilabda is prtot ért. Állítólag egymillió tonnányi hulladék, törmelék utazta át a tengert a cunami után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik