Közélet

Kiadtuk az ukránoknak egy halálos baleset okozóját

A magyar fél kedden kiadta az ukrán hatóságoknak azt a férfit, aki a vád szerint egy asszony és kislánya halálát okozta egy tavalyelőtti közúti baleset során Kárpátalján.

A Kárpátalja Megyei Ügyészség adatai szerint az erősen ittas Pavlo N. 2012 novemberében a kárpátaljai Huszt közelében a megengedett sebesség duplájával haladva áttért a szembejövő sávba, ahol frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő személygépkocsival. A vétlen jármű 32 éves vezetője és hétéves kislánya a helyszínen szörnyethalt. Az áldozat 9 éves kisfia és egy 12 éves rokon kislány súlyos sérülésekkel került kórházba.

A halálos baleset okozóját a kiérkező rendőrök nem vették őrizetbe, hanem a beregszászi kórház pszichiátriai osztályára szállították, ahol a sokkos állapota miatt megfigyelésre benntartották. A férfi innen megszökött, és ismeretlen helyre távozott. Mivel a gázoló vezető tisztséget töltött be a Zakarpathaz egyik kárpátaljai kirendeltségén, és baráti szálak fűzték a megyei rendőrkapitányság akkori vezetőihez, a hatóságok megpróbálták eltusolni az ügyet. Csak jóval később, a közvélemény nyomására adtak el ellene belföldi, majd nemzetközi körözést.

Pavlo N. végül idén április 6-án került rendőrkézre Budapesten, ahol a bíróság rövidesen elrendelte az előzetes letartóztatását a kiadatási eljárás lebonyolításáig. A kárpátaljai ügyészség közleménye szerint a gázolót kedden a Záhony-Csap határátkelőn adta át a magyar hatóság az ukrán félnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik