Közélet

Egy egész falu beismerő vallomást tett gyilkosság miatt

Egy vietnami falu 70 lakója tüntetőleg bevallotta, hogy ők vertek halálra két feltételezett kutyatolvajt, miután 10 másik lakost elítéltek.

A kollektív vallomással az ellen tiltakoznak a falu lakói, hogy elítéljenek tíz másik lakost, akiket a tolvajok megölésével vádoltak. “Mindannyian vállalni akarják a felelősséget” – közölte Quang Tri tartomány rendőrsége csütörtökön.

A beismerő vallomások szokatlanul nagy száma miatt a rendőrségnek új megoldást kell találnia az ügyben – idézett a helyi sajtó egy magasrangú hivatalnokot.

Március végén hat embert 2-3 év börtönbüntetésre, négyet pedig két év felfüggesztett büntetésre ítéltek két kutyatolvaj 2012-es megöléséért. A per után a hetven falusi túl keménynek tartotta az ítéletet és beismerő vallomást tettek. Az ügyet valószínűleg újratárgyalják, hogy ne tíz ember bűnhődjön csaknem egy egész falu tettéért.

A kutyalopások általánossá váltak Vietnamban, az állatokat 3-6 dollárnak (600-1300 forintnak) megfelelő kilónkénti áron adják el éttermeknek vagy vágóhidaknak. A lakosok elkeseredésükben önbíráskodnak, megverik, súlyosan megsebesítik, vagy akár meg is ölik a tolvajokat.

A vietnamiak egyre inkább úgy vélik, a bírság nem elég, és a kutyalopásra súlyos bűntényként kellene tekinteni.

Ajánlott videó