Közélet

Hondurasban a legmagasabb a gyilkosságok aránya

A nem háborús övezetnek számító országok közül továbbra is a dél-amerikai országban a legnagyobb a 100 ezer lakosra jutó emberölések száma - derül ki az ENSZ csütörtökön közzétett jelentéséből.

A bandaháborúktól és a mexikói drogkartellek beözönlésétől sújtott közép-amerikai országban 2012-ben 90,4 volt ez az adat, ami majdnem kétszerese az 53,7-es – második legnagyobb – venezuelai értéknek. A dél-amerikai ország a 2011-es statisztikák alapján még csak a harmadik volt a sorban. Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala (UNODC) szerint Venezuela után Belize (44,7) és Salvador (41,2) következik a gyilkosságok számarányát tekintve.

Az elsősorban a kábítószer-csempészet által táplált szervezett bűnözés mértéke az utóbbi években megnövekedett az amerikai földrészen, aminek nyomán a kontinens országaiban ma már több gyilkosságot követnek el, mint Afrikában. Guatemalában 39,9, Kolumbiában 30,8, Brazíliában pedig 25,2 volt a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma 2012-ben. Mexikóban – ahol 2007 óta mintegy 85 ezer ember halt meg a drogháborúban – 21,5 volt ez az arány. A békeidőket élő afrikai országok közül 2012-ben a Dél-afrikai Köztársaságban 100 ezer főre 31 emberölés jutott.

A gyilkosok 95 százaléka férfi

A világszervezet bécsi székhelyű szakosított hivatala azt is közölte, hogy 2012-ben a világon 437 ezer embert öltek meg szándékosan, és ennek 40 százaléka Amerikában, elsősorban annak középső és déli részén történt. Világszerte az áldozatok 80, az elkövetők 95 százaléka férfi. Az összes gyilkosság majdnem 15 százaléka (63 600 eset)  családon belüli erőszak következménye, amelynek többségükben (70 százalék) nők az elszenvedői.

A világszervezet tanulmánya szerint az amerikai kontinensen a gyilkosságok 30 százaléka a szervezett bűnözés és a bűnbandák tevékenységének a számlájára írható. A helyzet Közép-Amerikában azóta rosszabbodott, hogy az elsősorban drogkereskedelemmel foglalkozó mexikói bűnözői csoportok a régió többi országában az állami intézmények gyengeségét kihasználva igyekeznek megszervezni a kábítószer eljutását Dél-Amerikából az Egyesült Államokba – mutattak rá az ENSZ-jelentés készítői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik