Közélet

Meghosszabbítanák Simon előzetesét

Azt nem árulták el, hogy változott-e a gyanúsítottak száma az ügyben.

Az ügyészség továbbra is előzetesben tartaná Simon Gábort – írta a Népszabadság.

A lap szerdai számában Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, hogy a főügyészség indítványozta Simon Gábor előzetes letartóztatásának meghosszabbítását.

Simon Gábort egyebek közt adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntette, kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségének elkövetése, valamint felbujtóként közokirattal visszaélés miatt gyanúsítják – mondta a szóvivő.

Ugyanakkor a lap kérdésére, hogy az elmúlt hetekben változott-e a gyanúsítottak száma, illetve vannak-e a nyomozásnak új fejleményei, Nagy Andrea nem kívánt válaszolni a nyomozás érdekeire hivatkozva.

A Népszabadság cikke -a Simon-ügy érintettje – Welsz Tamás halálával kapcsolatban arról ír, hogy a boncolásban részt vevő orvos, toxikológus és más szakértők várhatóan még a héten elkészítik a végleges szakvéleményt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendőrség és az ügyészség nyilvánosságra is hozza Welsz halálának pontos okát.

Életfogytig előzetes

Az ároktői banda ügye nagy port vert fel: a kegyetlen bandát ki kellett engedni az előzetes letartóztatásból, mert a bizonyítási eljárás annyira elhúzódott – meg is szöktek, Svájcban kapták el őket. Erre a kormány úgy reagált, hogy eltörölte az előzetes letartóztatás időkorlátját. Ez kifejezetten kádári hagyományokra tekint vissza, nem ösztönzi a bíróságokat gyors munkára (minek kapkodni, ha a delikvens börtönben ülhet sohanapjáig), és alaptörvény-ellenes. Egy előzetesbe kerülő rab összekerülhet pár évre pár jogerősen elítélt rabbal – ma 10 börtönférőhelyre 14 rab jut. Kínzások, kényszerítések (kényszerkártyáztatás:egy este eljátszatják veled a vagyonod, nemcsak a bentit, a kintit is), verések – megkétszereződtek az utóbbi években a börtön falain belüli agresszív esetek. A kényszerű zsúfoltságot rosszul viseli az ember, agresszióval felel rá.

A fiatalkorúak börtönében még rosszabb a helyzet, hisz itt önmagukat kevésbé kontrollálni tudó fiatalok vannak összezárva. Hab a tortán: egy rab étkeztetésére napi 400 forint jut.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik