Közélet

Embertelen zsúfoltságban és mocsokban tartottak száztíz bevándorlót

Egy száznegyven négyzetméteres, mocskos, ablaktalan házba zárták őket a houstoni embercsempészek.

Több mint 100 bevándorlót mentettek ki lezárt rejtekházból a hatóságok Houstonban – írja a CNN. A mindössze 140 négyzetméteres lakóépületben 94 férfi és 15 nő, és gyermekek voltak összezsúfolva. Akaratukon kívül tartották fogva őket, minden ajtót és ablakot lezártak.

Egy terhes nőt kórházba szállítottak kivizsgálásra, de a többieknek nem volt komoly bajuk. „Senkinek sem voltak komoly sérülései a házban. Nagyon éhesek és szomjasak voltak, ezért a rendőreink élelmet és vizet szereztek” – mondta el John Cannon rendőrségi szóvivő.

Az ügyben öt embert tartóztattak le, még nem dőlt pontosan milyen vádakat hoznak majd fel ellenük. A Guatemalából, El Salvadorból and Mexikóból érkezett bevándorlók életkora 5 és 47 év között van, mindnyájukat idegenrendészeti őrizetbe vették – mondta el Greg Palmore, a határrendészet szóvivője. „Már öt éve dolgozom a szervezetnél, de még soha sem láttam, hogy ennyi embert így zsúfoljanak össze egy ekkora helyen” – tette hozzá.

Cannon elmondta, hogy a rendőrség egy tippre ment ki a helyszínre, amikor egy eltűnt 24 éves nő családja felhívta a nyomozókat. Azt mondták találkozót beszéltek meg valakivel, aki fogva tartja a nőt és két gyermeket, egy 7 éves lányt és egy 5 éves fiút. Váltságdíjat fizettek volna a túszokért, de a fogva tartó nem jelent meg a megbeszélt helyen és időben.

A nyomozók azt nem árulták el, hogy ez a ügy hogyan vezetett el rejtekházhoz. Az akció részleteiről annyit mondtak, hogy megfigyelés alatt tartották a házat, és megvárták, amíg a gyanúsítottak autója elhagyja a környéket. A járművet távolabb állították meg, mintha rutinellenőrzést tartanának, majd lerohanták az autót. A házban egy szobát lezárva találtak, ebben volt egy matrac, hűtőszekrény és több fegyver is. Az épület többi részén voltak a bevándorlók, embertelen körülmények között: egyetlen mosdó volt csak, mindent elborított a mocsok. A bedeszkázott ablakok miatt mindenütt sötétség volt. A kimentett emberek többsége 2 – 4 napja volt bezárva, de volt olyan nő, aki már 15 napja élt a házban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik