Közélet

Pedofil szál a Madeleine-ügyben

Gyermekek elleni szexuális bűncselekményeiről ismert férfi után nyomoz a Scotland Yard a csaknem hét éve Portugáliában eltűnt skót kislány ügyében.

A londoni rendőrség, amely tavaly nyáron hivatalosan újrakezdte a nyomozást a portugál hatóságok által évekkel ezelőtt lezárt ügyben, szerdán közölte: a látókörükbe került férfi – akit egyelőre hivatalosan nem gyanúsítottként tartanak nyilván – 2004 és 2010 között tizenkét betörést követett el annak a portugáliai üdülőhelynek a környékén, ahonnan Madeleine McCann eltűnt, és öt gyermekkorú lány sérelmére követett el szexuális bűncselekményeket az általa feltört inatlanokban.

Andy Redwood detektív-főfelügyelő, a Madeleine-ügy újbóli kivizsgálására alakított 37 fős Scotland Yard-egység vezetője szerdán úgy fogalmazott, hogy a rendőrség által keresett férfi “egészségtelen érdeklődést tanúsít fiatal fehérbőrű leánygyermekek iránt”.

A Scotland Yard-egység a megtámadott gyerekek családtagjai, illetve szemtanúk meghallgatása nyomán összpontosította figyelmét a meg nem nevezett illetőre. A férfi általában hajnalban hatolt be olyan lakásokba vagy üdülőkbe, ahol kisgyermekes családok laktak, és többször előfordult, hogy a szülők rajtakapták, de mindig el tudott menekülni. Redwood főfelügyelő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy “messze nem” ez a nyom az egyetlen, amelyet a rendőrség követ. A vizsgálat során eddig összesen 38 olyan személy bukkant fel, akik a Scotland Yard szerint “érdekesek” lehetnek az ügy felderítése szempontjából.

Csaknem hét éve keresik

Madeleine McCann 2007. május 3-án, negyedik születésnapja előtt néhány nappal tűnt el nyomtalanul a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjából. A gyermek – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei a szállodától nem messze, baráti társasággal vacsoráztak.

Az ügyet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá. A gyanúsítást egy ével később – érdemi bizonyítékok hiányában – feloldották, a kislánynak azonban az egész világra kiterjedő szervezett kutatás ellenére azóta sem lelik nyomát.
Madeleine McCann sorsáról és hollétéről számtalan teória került nyilvánosságra. A visszatérő feltételezések között szerepel, hogy a gyermek pedofil bűnözők rabságába eshetett, de az is gyakran felmerül, hogy egy jómódú, gyermektelen külföldi házaspár “megrendelésére” rabolhatták el.

A kislányt Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján “látni” vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

A szülők által létrehozott alapítvány rendszeresen közzétesz számítógépes eljárással “öregített” fotóhű portrékat arról, hogy a négyévesen eltűnt Madeleine kora haladtával éppen hogy nézhet ki, de eddig ez sem vezetett eredményre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik