Közélet

Maffiagyilkosság az autópályán, három halott

Egy család autójára nyitottak közvetlen közelről tüzet Dél-Olaszországban. Az áldozatok között egy kisgyerek is van. A hatóságok szerint bosszúról vagy leszámolásról lehet szó.

Egy hároméves kisgyerek, az édesanyja és a nő élettársa halt meg a dél-olasz Taranto autósztrádáján, amikor fegyveresek tüzet nyitottak az autójukra. A rendőrség kedden maffiagyilkosságnak minősítette az előző este történt bűncselekményt.

A gépjárművet a nő, a 30 éves Carla Maria Fornari vezette. A hátsó ülésen ült társa, a 43 éves Cosimo Orlando, ölében a nő előző kapcsolatából született 3 éves kisgyerekkel. Még egy 6 és egy 7 éves gyerek is utazott az autóban, ők túlélték a támadást. A csendőrök a kocsiban összekuporodva találták meg őket.

A merénylet a Taranto és Reggio Calabria közötti sztrádaszakaszon hétfőn késő este történt, amikor az út szinte teljesen kihalt volt. A csendőrséget a később arra haladó autósok értesítették. Úgy tűnt, mintha az áldozatok járműve balesetet szenvedett volna, és kisodródott volna a sztráda szélére.

15 lövés pár méterről

A bűneset körülményeit kivizsgáló nyomozók arra jutottak, hogy a gyilkosok autóval üldözték a járművet, megelőzték, megállították, majd tüzet nyitottak rá. Tizenöt lövedék hatolt be az autóba néhány méteres távolságról. A nő, a férfi és a legkisebb gyerek azonnal meghalt.

A hatóságok szerint bosszúról vagy leszámolásról lehet szó. A férfi gyilkosságért 13 évet volt börtönben, büntetése maradék részét szabadlábon töltötte. A dél-olasz Puglia kábítószerpiacának ismert bűnözője volt. Carla Maria Fornari volt férjét 2011-ben szintén kábítószer miatt gyilkolták meg. Őt is autójában lőtték le, majd a járművel együtt felgyújtották.

Az olasz csendőrség hangsúlyozta, hogy a gyermekeket is célba vevő gyilkosság szokatlan kegyetlenséggel elkövetett bűncselekménynek számít a dél-olasz bűnszervezetek történetében.

Amikor a maffia utánozza Hollywoodot

Roberto Saviano írja le a nápolyi alvilágról, a camorráról szóló Gomorra című könyvében, hogy azt hihetnénk, Hollywood tanulmányozza a maffiát, és úgy készíti a filmeket, ellenben épp fordítva történik: az egyik maffiafőnöknek olyan háza van , mint Tony Montanának A sebhelyesarcúban, a másik úgy néz ki, mint szegény Brandon Lee A hollóban, és úgy lőnek, mint a Tarantino-filmekben, nem egyenesen, hanem kissé bedöntve tartva a fegyvert, amivel nagyobb sérüléseket okoznak.

A női főnökök testőrei úgy néznek ki, mint Uma Thurman a Kill Billben. Sőt, két kamasz egyszer lopott géppisztolyokkal lövöldözött az utcán, és azt kiabálták, amit a Ponyvaregényben Jules minden kivégzés előtt: „Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti a gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője, és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek, és majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt reátok.” (Ezékiel 25, 17)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik