Közélet

Biszku: “Azt sem értem, hogy mivel vádolnak”

Biszku Béla nem érti, miért vádolják majdnem ötven ember halálával - írta a Blikk.

A lap keddi számában a Kádár-rendszer volt belügyminisztere, akinek pere ma kezdődik a Fővárosi Törvényszéken, a felvetésre, hogy háborús bűnösként majdnem ötven ember halálát írják a rovására kijelentette: “nem értem, miért vádolnak ezzel. Olyat is mondtak, hogy a sortűzre parancsot adtam. ’56-ban nem voltam belügyminiszter, éppen a Budapesti Pártbizottság kerületi szervezeteinek újjászervezésével foglalkoztam, nem voltam a karhatalomban. Miért nem beszélnek arról, amit a Budapesti Pártbizottság ellen tettek a felkelők? Apai jó barátomat, Mező Imrét – fehér zászlóval a kezében – mellettem lőtték hasba. A szerencsétlen kiskatonákat meg felhúzták a fára” – tette hozzá. “Azt sem értem, hogy mivel vádolnak” – jelentette ki.

Elmondta, nem fél attól, hogy elítélik. Az ellene indított eljárást igazságtalanságnak tartja, és – az időzítés miatt – figyelemelterelésnek az embereket érintő problémákról.  “Remélem, nem kell börtönbe mennem, de ha mégis, akkor emelt fővel teszem” – jelentette ki.

A nála talált lőszerekről kifejtette, hogy a 11 darab sörétes lőszert elfelejtette egy fiókban, amikor vadászfegyvereit a rendszerváltáskor beszolgáltatta. Elmondása szerint a rendszerváltozáskor 25 ezer forinttal ment nyugdíjba, ez nőtt 268 ezer forintra, amit tavaly csökkentettek 15 ezer forinttal, most megint emelték néhány ezerrel. A 66 négyzetméteres lakásban egyedül lakó volt belügyminiszterről irgalmas rendi nővérek gondoskodnak.

A 93 éves volt belügyminisztert, Kádár János “első emberét” 49, sortűzben agyonlőtt ember haláláért teszik felelőssé, az 1956-os forradalom utáni megtorlások irányításában való részvételért az ügyészség életfogytiglanit kért rá – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik