Közélet

Nem ússzák meg a kötelet az újdelhi erőszakolók

Egy lépéssel közelebb kerültek az akasztáshoz ahatalmas vihart kavart csoportos nemi erőszak elkövetői.

Delhi legfelsőbb bírósága elutasította annak a négy férfinak a fellebbezését, akiket még szeptemberben ítéltek kötél általi halálra egy 23 éves diáklány ellen elkövetett brutális csoportos nemi erőszak miatt. Az egész Indiát megrázó esetet – amelynek áldozata a kórházba szállítás után belehalt a bántalmazás közben szerzett sérüléseibe – hatan követték el. Egyikük még a börtönben öngyilkos lett, a hatodik pedig még nem volt nagykorú, így megúszta a halálbüntetést. Az áldozat családja azt szeretné, ha őt is kivégeznék.

A négy halálraítéltnek még van egy lehetősége fellebbezni az indiai legfelsőbb bíróságnál, valamint elnöki kegyelemért is fordulhatnak, bár az eset okozta hatalmas közfelháborodás miatt semmi esélyük sincsen arra, hogy megússzák az akasztást.

A 2012 decemberében történt csoportos erőszak nagy felháborodást váltott ki Indiában, tüntetéshullámot indítva el az országban. A csoport egy mozgó buszon többször is megerőszakolta és bestiálisan bántalmazta a diáklány, miután annak férfi társát megkötözték és megverték. Később mindkettejüket ruhátlanul kidobták az útra. A 23 éves diáklány egy szingapúri kórházban belehalt sérüléseibe.

Az eset utáni napokban számos nagyvárosban tartottak tiltakozó megmozdulásokat, a nők fokozottabb védelmét, az erőszaktevők kivégzését követelve. A kormány a közfelháborodásra reagálva szigorúbb büntetéseket vezetett be a nemi erőszakot elkövető emberek ellen, lehetővé téve a halálbüntetés kiszabását a súlyos esetekben, valamint több, a nőket az erőszakoskodó férfiaktól védő törvényt vezettek be. Az eset után régóta szükséges társadalmi párbeszéd alakult ki a nőkkel szembeni erőszak eddig tabuként került témájáról Indiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik