Közélet

Titokban jelentheti be, ha a szomszéd veri a gyereket

A gyermekbántalmazások és a súlyos elhanyagoltság hatékonyabb felderítése érdekében változik a gyermekvédelmi törvény - számol be róla csütörtöki cikkében a Magyar Nemzet.

A március 15-től hatályos jogszabály-módosítás értelmében a bejelentő adatait zártan kezelik, így senkinek nem kell tartania az érintettek bosszújától. Az új szabályozás emellett védi a védőnőt, a pedagógust és a gyermekorvost is, a jövőben az ő kilétüket sem fedik fel, ha bántalmazás gyanúja miatt bejelentést tesznek – írja a lap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága a lapnak azzal indokolta a módosítás szükségességét, hogy a gyermekbántalmazás, a súlyos elhanyagolás eseteivel a hozzátartozók, szomszédok szembesülnek leghamarabb, a zárt adatkezelés a bejelentők védelmét szolgálja, hogy a közeli ismeretség ne lehessen a bejelentés akadálya.

Az eddig hatályos jogszabályok csak bizonyos esetekben tették lehetővé a bejelentőkre vonatkozó adatok zárt kezelését. A jövőben a gyermek bántalmazása, súlyos elhanyagolása vagy egyéb súlyos veszélyeztető ok felmerülése esetén a gyámhatóság erre irányuló külön kérelem hiányában is zártan kezeli a gyermek, a tanú és az eljárást kezdeményező szerv vagy személy adatait – ismerteti az újság.

Ajánlott videó