Közélet

Piromániás volt a tűzoltóparancsnok

A harmincéves férfi sorozatosan gyújtotta a tüzeket, miközben egy amerikai kisváros tűzoltóságának vezetője volt.

A minneapolisi Babbitt város tűzoltóparancsnoka a bíróság előtt tett nyilatkozatában azt állította, azért gyújtott tüzeket, hogy „pár órára elszabaduljon otthonról, és refluxbetegségtől küzdő újszülött gyermekétől”. Az ügyészség szerint azonban a tűzgyújtások valódi okát egy helyi kórház pszichiátere állapította meg, aki piromániásként diagnosztizálta a város önkéntes tűzoltóságának parancsnokát – jelentette a Star Tribune.

Ryan G. Scharber még tavaly novemberben bűnösnek vallotta magát két tűz okozásában, valamint egy gyújtogatási kísérletben, de ennél jóval több, a környéken kitört gyanús tűz lehet a számláján. Egy évvel korábban kilenc gyújtogatást ismert el egy nyomozókkal zajlott több órás kihallgatás alatt, miután megtört az ellene összegyűjtött bizonyítékokat látva. Előtte még tűzoltótársait igyekezett bemártani.

A helyi hatóságok még 2011 végén kezdtek el egy gyújtogató után nyomozni, miután pár hónapon belül 39 gyanús tűz történt a területen. Azóta, hogy a piromániás tűzoltóparancsnok beismerő vallomást tett, nem volt egyetlen gyanús tűzeset sem.

A harmincéves férfi büntetésének nagyságáról áprilisban dönt egy helyi bíróság. Az ügyészek a maximálisan adható ötéves börtönbüntetést kiszabását kérték a bíróságtól, míg a volt tűzoltóparancsnok ügyvédje rövidebb büntetést kért, mert Schraber megbánást tanúsított, vállalta, hogy terápián vesz részt és „kis tüzeket gyújtott, kicsi, lakatlan területeken”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik