Közélet

„Új döntés” várható Hernádi Zsoltról

Módosultak a horvát jogszabályok, ezért változhat a Mol-vezér letartóztatási végzése is.

Módosult a vonatkozó horvát joganyag, ezért “új döntést” fognak hozni a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni letartóztatásról, amely ellen a magyar vállalatvezető fellebbezést nyújthat be – idézte a horvát korrupció- és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) közlését kedd reggel a Hina horvát hírügynökségre hivatkozva az MTI.

A Zágráb megyei bíróság szeptember végén rendelte el Hernádi Zsolt letartóztatását. A Mol elnök-vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy tízmillió euró vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen az INA horvát olajtársaság irányításában. A magyar cég visszautasította a vádakat.

A bíróság nem foglalkozott a letartóztatást elrendelő végzés ellen benyújtott magyar fellebbezéssel. Az indoklás szerint ezt a horvát jogszabályok szerint csak azután teheti meg, hogy megtörtént a vádlott kiadatása Horvátországnak. Hernádi ügyvédei ezt kifogásolva beadványt nyújtottak be a horvát alkotmánybíróságnak.

Az USKOK honlapján hétfő este megjelent közlés szerint módosították a vonatkozó jogszabályokat, ezért új döntést kell hozni Hernádi letartóztatásáról, és a terhelt nyolc napon belül fellebbezést nyújthat be e döntés ellen.

A hivatal nem tért ki rá, hogy van-e összefüggés a horvát jogszabály-módosítás és aközött, hogy Hernádi Zsolt lekerült az Interpol körözési listájáról, ahová néhány nappal azután került föl, hogy a Zágráb megyei bíróság elrendelte a letartóztatását. Az Interpolnál hétfőn azt közölték az MTI-vel, hogy Hernádi ügye jelenleg felülvizsgálat alatt van, amelyet a nemzetközi rendőri szervezet működését ellenőrző független bizottság (CCF) végez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik