Közélet

Eltűnt a Mol-vezér az Interpol körözési listájáról

Hernádi Zsoltot állítólag két hete törölték, azután, hogy "felfüggesztették az eljárást".

Nincs rajta az Interpol körözési listáján Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója – legalábbis nem található a nemzetközi elfogatóparancsokat is közzé tevő internetes honlapon. A hely megvan, de az olajipari menedzser fényképe és adatai helyett egy csak adatok nélküli űrlapcsonk töltődik be – írja a hvg.hu.

Mindez annak az eredménye lehet,  hogy tavaly év vége óta szinte folyamatos egyeztetések zajlanak az INA és a Mol, illetve a horvát és a magyar illetékesek között a két vállalat közötti konfliktus feloldásáról. A lap kereste a ,agyar olajcéget a hírrel kapcsolatban, ám ott csak annyit mondtak, értesültek a dologról, de nem kívánják kommentálni azt.

Az ügyet jól ismerő forrásuk viszont azt mondta, hogy az Interpol honlapjáról két hete törölték Hernádi Zsoltot, azután hogy”felfüggesztették az eljárást”.

A vonatkozó jog szerint a körözést vissza kell vonni, mihelyt elrendelésének oka megszűnt. Ez azt jelenti, hogy a körözési listáról három esetben lehet lekerülni: ha az illető meghalt, ha elkapták, illetve ha a nemzetközi elfogató parancsot kiadó szerv visszavonja azt. Tekintve, hogy az első két lehetőség nem áll fenn, az utóbbi történhetett.A hvg.hu megkereste az Interpolt, de még nem kaptak választ kérdéseikre.

Az MTI a zágrábi megyei bírósághoz és a horvát belügyminisztériumhz fordult, de sehol sem tudták megmondani,  Hernádi miért nem szerepel már a listán, ezért a tárca az Interpoltól kért információt az ügyben. A belügyminisztérium szóvivője közölte, nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy a Mol elnök-vezérigazgatója lekerüljön.  Az MTI megkereste a horvát államügyészséget (DORH) is, ahol jelezték, hogy nincs közük az ügyhöz.

Az Interpol körözési rendszerében szereplő személy kétféle módon kerülhet le a listáról, vagy a körözést elrendelő ország törli arról, vagy az Interpol Főtitkárság dönt a körözés státuszáról – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

Mint ismeretes, Hernádi Zsolt ellen azután adták ki a körözést, hogy a cégvezető tavaly szeptember 25-ig nem jelent meg Zágrábban a gyanúsítotti kihallgatásán. A magyar cégvezetőt azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a horvát olajipari cég, az INA irányításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik