Közélet

Lánya Facebook-bejegyzése miatt vesztette el millióit

A tini úgy érezte, az egész világgal meg kell osztania apja diadalát. A győzelmi jelentés 18 millióba fájt a családnak.

Egy újabb történet arról, miért kell vigyázni arra, mit osztunk meg a Facebookon, főleg akkor, ha több mint ezer „barátunk” látja, hogy mit írunk a falunkra. Mert egy meggondolatlan status update akár azt is jelentheti, hogy millióktól fosztjuk meg szüleinket, ahogy arról egy amerikai lány sokat tudna mesélni. Piszkálódónak szánt bejegyzése a közösségi oldalon ugyanis nyolcvanezer dollárjába került apjának – jelentette a Miami Herald és a CNN.

A 69 éves Patrick Snay egy floridai magániskolától kapta volna meg a 18 millió forintnak megfelelő összeget, ahol éveken át dolgozott igazgatóként 2010-es váratlan kirúgásáig. A férfi pert indított az intézmény ellen, azt állítva, csak azért bocsátották el, mert túl öreg, ezzel megsértve a diszkriminációellenes törvényeket.

Snay és az iskola végül peren kívül megegyezést kötött, amelyben az iskola vállalta, hogy kifizet neki tízezer dollárnyi elmaradt bért, a férfi hatvanezer dolláros ügyvédi költségeit, valamint nyolcvanezer dolláros kártérítést. A férfinek és feleségének cserébe annyit kellett vállalnia, hogy az ügyvédeken és jogi tanácsadókon kívül senkinek sem szólhatnak egy szót sem a megegyezésről.

Dana Snay – 18 millió forintot bukott el az apja, egy facebookos bejegyzése miatt
Fotó:Facebook

A házaspárnak azonban a megegyezés aláírása után az egyik első dolga volt, hogy elmondják lányuknak, mi lett a pereskedés vége. Ebből még nem is lett volna nagy baj, ha Dana Snay ezt az információt megtartotta volna magának. A lány – aki abba az iskolába járt, ahonnan apját kirúgták – azonban nem tudta megállni, hogy ne írja ki Facebook-oldalára, hogy „Anya és Apa pert nyert a Gulliver ellen. Már biztos, hogy a Gulliver fizeti az európai vakációmat. BEKAPHATJÁTOK”.

Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy erről a bejegyzésről értesüljön az iskola vezetése, valamint az iskola ügyvédjei, hiszen a lány több mint 1200 facebookos ismerőse közül sokan jártak a suliba. Pár nappal később az iskola közölte is a papával, hogy nem kapja meg a 80 ezer dollárt, mert megsértette a peren kívüli megállapodás feltételeit. A férfi újra perelt, először nyert is, de az előző héten egy fellebbviteli bíróság már az iskolának adott igazat, a felek közötti megegyezés „egyértelmű szövegének” megsértése miatt.

Patrick Snaynek ugyan még van lehetősége fellebbezésre, jogászok véleménye szerint nagyon kicsi esélye van arra, hogy megkaphassa a kártérítést. A lány pedig azóta törölte Facebook-oldalát – írta a New York Daily News.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik