Közélet

Fogházbüntetést kaptak szökésükért az ároktői bandatagok

A páros nem fogadta el a döntést, enyhébb ítéletet akarnak kiharcolni. A brutális rablássorozatért ugyanakkor - ha az ügyészen múlik - életük végéig rács mögött lesznek.

Társtettesként elkövetett fogolyszökés vétsége miatt két év, illetve egy év négy hónap fogházbüntetésre ítélte hétfőn a Tiszaújvárosi Járásbíróság  az ároktői bandaként elhíresült bűnszervezetnek azt a két tagját, aki tavaly ősszel megszökött a házi őrizetből – közölte Sisák Péter, a Miskolci Törvényszék elnöke.  Apát és fiát emellett két-két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. A kihirdetett ítélet nem jogerős, a döntést az ügyész tudomásul vette, ám a vádlottak és azok védői enyhítésért fellebbeztek. A büntetőügyet “rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tárgyalta a Tiszaújvárosi Járásbíróság”.

A brutális rablóbanda ügyében január elején született meg az elsőfokú ítélet. Az elsőrendű és a harmadrendű vádlottat tényleges életfogytiglanra ítélték, a másodrendű vádlottat szintén életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtották, azzal a lehetőséggel, hogy 30 év után feltételesen szabadulhat, a negyedrendű vádlott azonban ennél jóval kebesebbel, nyolc évvel megúszta. Az ötödrendű 20, a hatodrendű pedig 10 évet kapott. A per másodfokon is folytatódik, mivel az érintettek nem törődtek bele a döntésbe.

A két bandatag októberben megszökött a házi őrizetből. Apát és fiát napokon át keresték, végül Svájcban bukkantak rájuk egy bérlakásban. A páros kérelmezhette volna, hogy ne adják ki őket Magyarországnak, hónapokat nyerve ezzel külföldön. Ha így döntenek, vélhetően még most, az elsőfokú ítélet kihirdetésekor is a svájci hatóságok „vendégszeretetét” élveznék. Miután nem éltek ezzel a lehetőséggel, október végén hazahozták őket. Az ötödrendű vádlott ez idő alatt nyomkövetőt kapott, nehogy kövesse társai példáját., az egyik szökevény ellen pedig a későbbiekben kiterjesztették a vádat.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik