Közélet

23 évet ült ártatlanul – 1,5 milliárdot kapott

New York városa 6,4 millió dollárt (1,45 milliárd forintot) fizet kártérítésül a férfinak, aki kiszabadulása utáni napon szívinfarktust kapott.

Scott Stringer, New York város számvevője közölte, hogy peren kívüli egyezséget kötöttek, ami “mindkét fél számára a lehető legjobb eredménnyel zárult”.

Az 59 éves David Rantát 1991-ben ítélték el egy ortodox zsidó rabbi megöléséért egy rosszul sikerült rablótámadás során. Majd kiderült, hogy a nyomozást Louis Scarcella, az ügyben felelős rendőr manipulálta, sőt más ügyekben is kitalált vallomásokat adott le, illetve nyomás alatt tartotta a tanúkat.

A tavaly márciusban szabadon engedett Ranta végig ártatlanságát bizonygatta. Eredetileg azt közölte, hogy a várost 150 millió dolláros kártérítésért akarja perelni.

Egy másik rabot is szabadon engedtek, akit szintén Scarcella nyomozási “eredményei” alapján ítéltek börtönbüntetésre.

Fortuna istennő, hogy rohadna meg

Kinek hogy mér – valakinek alig, valakinek két marokkal:

Joseph White története hallatán bizonyára sokan átértelmezik majd a “balszerencse” kifejezést. A férfit 1985-ben hatodmagával elítélik egy nő megerőszakolásáért – pedig vétlen. Társaival peren kívül egyeznek meg a sértettek, ő egyedüliként életfogytig tartó börtönbüntetést kap 1989-ben. 2001-ben derül fény ártatlanságára egy DNS-vizsgálat segítségével, de 2008-ig kell várnia a szabadulására. A még mindig mosolygós White új életet kezd 20 év igaztalan börtön után, kártérítéssel, menyasszonya is rábólint házasulási tervére. És akkor új munkahelyén elüti egy bányászati jármű, és 48 évesen meghal.

Frane Selak horvát férfi ellenben elég jó kapcsolatokat ápol Fortuna istennővel. Kizuhant egy kisrepülőből, épp bele egy szénakazalba – egyedüliként éli túl a balesetet, amelyben 19 társa hal meg. Ekkor Selak úr buszra száll, a busz a folyóba zuhan, négyen meghalnak, ő túléli. Ez így nem mehet tovább, soha többé tömegközlekedés, Selak úr autót vásárol – felborul, kigyullad, a férfinek a haja szála sem görbül, pontosabban csak a haja ég le. Ezután gyalog folytatja útját – egy busz így is elüti, de megússza sérülések nélkül. Selak úr pontosan tudja, mit kell csinálnia: egy lottózóba megy, kitölti a szelvényt életében először, és telitalálata lesz.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.