Közélet

A mai napig elérnek az olajszőkítés szálai

A következő parlamenti ciklusban folytatni kell - méghozzá az 1990-es évek elejéig visszamenve - az Energol Rt. és az olajszőkítéses ügyek felgöngyölítését - mondta Mile Lajos, az Országgyűlés Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságának elnöke kedd este a HírTV Magyarország élőben című műsorában.

Az LMP-s képviselő kiemelte: a politikai elit elismertségét javítani kell, és ehhez “kíméletlenül fel kell göngyölíteni ezt a szövevényes ügyet”, amelynek szálai a mai napig elérnek.

Az 1990-es évek elejétől, az Energol Rt. és az olajszőkítéses ügyek kezdetétől fel kell deríteni, hogy kik és milyen mértékben voltak érintettek – jelentette ki. Hozzátette: vizsgálni kell a korabeli szolgálatok, a rendvédelmi szervek, a vám- és pénzügyőrök érintettségét, továbbá azt, hogy esetlegesen mely politikusok és milyen szinten voltak benne az olajszőkítéses ügyekben.

Meghallgatják Laborcot és Portikot is

Mile Lajos a műsorban megerősítette, hogy az Országgyűlés Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága jövő kedden tervezi meghallgatni Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt elnökét, valamint Portik Tamást, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatóját és a találkozókat megszervező Vajtó Lajos üzletembert. Nekik a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítása értelmében kötelező lesz megjelenniük.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirata szerint Portik azt mondta, félt, hogy 2010-ben a baloldal elveszíti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága május 14-én tartotta meg alakuló ülését. Decemberben a nemzetbiztonsági bizottság február 28-áig meghosszabbította a ténymegállapító albizottság mandátumát.

Mile Lajos a HírTV műsorában azt mondta: február végéig elkészítik a vizsgálatukat lezáró jelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik