Közélet

Laborcot is rács mögött látná a fellebbviteli főügyészség

Laborc-Sandor(1)(1)(960x640).jpg (Laborc Sándor)
Laborc-Sandor(1)(1)(960x640).jpg (Laborc Sándor)

Az NBH egykori főigazgatója első fokon letöltendőt kapott.

Galambos Lajos és Szilvásy György esetében hosszabb időtartamú, Laborc Sándor esetében az első fokon kiszabott felfüggesztett helyett letöltendő börtönbüntetést és – valamennyiük esetében – mellékbüntetésként a vádlottaknak a közügyektől eltiltását is kérte a Fővárosi Ítélőtáblának október 30-án benyújtott indítványában az úgynevezett kémperben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – írja a nol.hu.

A lap emélkeztetett: júliusban két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék Szilvásy György volt szocialista titokminisztert és Galambos Lajost, az NBH egykori főigazgatóját. Galambost kémkedésben találta bűnösnek a bíróság, Szilvásyt pedig felbujtóként ítélték el. Szintén bűnösnek találták és egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Laborc Sándor volt NBH főigazgatót, Galambos utódát, amiért nem tárta fel az előde által elkövetett törvénysértéseket. Felmentette ugyanakkor a törvényszék a per negyedrendű vádlottját. P. Lászlót, aki egy a kémbotránnyal kapcsolatba hozott, állítólag orosz hátterű biztonságtechnikai vállalkozás társtulajdonosaként került a képbe.

Bár korábban kormánypárti politikusok is támogatták, hogy az ügy iratait teljes egészében hozzák nyilvánosságra, ez eddig nem történt meg, így ma még államtitok, hogy pontosan mit is követett el Galambos és Szilvásy, mit nem tárt fel Laborc, és mi volt mindebben a szerepe P. Lászlónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik