Közélet

36 milliót tapsoltak el szegény gyerekek pénzéből

Megkárosították a hátrányos helyzetű gyerekek segítésével foglalkozó Értetek Karitatív Egyesületet. A gyanú a szervezet elnökére és annak férjére terelődött.

Megcsapolták a Demján-féle alapítványt Nyírbátorban – számolt be szerdai számában a Magyar Nemzet. A hátrányos helyzetű gyerekeknek szánt támogatásból a lap szerint egy volt MSZP-s sikkasztott. Aki – mint a Hír24 megtudta – 2010 óta Simon Miklós (Fidesz-KDNP), a Nyírbátor és környéke kistérségi társulás elnökének közvetlen munkatársa.
A nyomozó ügyészségen Szabó Éva (korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, Veres János pénzügyminiszter volt felesége), a Demján Sándor Alapítvány helyi képviselője tett feljelentést az év elején, miután kiderült: Bartha Edina, az Értetek Karitatív Egyesület elnöke 36 millió forinttal nem tud elszámolni.

Szabó Éva a Hír24-nek elmondta: december elején több szülő hívta, hogy megtudja, miért nem kapták meg hátrányos helyzetű gyermekeik a nekik járó ösztöndíjat. Szabó megkérdezte az egyesület alkalmazottját, aki közölte vele, hogy már egy ideje hitegetik a szülőket. Szabó Éva kérdőre vonta az egyesület elnökét, Bartha Edinát, aki előbb azzal védekezett, hogy van pénz a számlán, csak tévedésből 60 napra lekötötte, majd néhány nap múlva elismerte, hogy nincs meg a pénz. Demján Sándor utasítására feljelentést tettek.

Feleség és férj is gyanúsított

A Demján-féle, hátrányos helyzetű gyermekeknek szóló program eredetileg 5 évre szólt, de az utolsó év támogatását megbontották, így 6 év lett belőle.

A Demján Sándor Alapítványtól 6 év alatt kapott egymilliárd forintot az Értetek Karitatív Egyesület osztotta tovább Nyírbátor vonzáskörzetében 26, Erdélyben 5 település hátrányos helyzetű gyermekeinek. Az első négy évben évi 200 milliót, az utolsó kettőben 100-100 milliót.

A program már éppen befejeződött volna 2013 decemberében, ekkor derült ki, hogy az elnök 36 millióval nem tud elszámolni.

Míg Bartha Edina a pénzügyekért az egyesület elnökeként egyszemélyben felelt, és ezért juttatást is kapott, a program szakmai részét egy szociális szakemberekből, tanárokból álló lelkes csoport végezte társadalmi munkában.

Decemberben még mindegyikük büszkén vett részt a munkában, azt tervezték, egy kis kiadvánnyal zárják a programot, de mostanra mindenkinek megkeseredett a szájíze, megcsalatva érzik magukat. Nem értik, hogy hozhatták őket ilyen helyzetbe.

A feljelentés szerint 36 millió forint hiányzik, ebből „papíron” 30 milliót Bartha Edina ügyvédi letétbe helyezett. Az ügyvéd egyébként a nő férje, akit meg nem erősített információk szerint Bartha jelentett fel, mondván: nem tud elszámolni a pénzzel.

Úgy tudjuk, a nyomozás most két szálon fut: a feleséggel kapcsolatban 6 millió, a férjjel kapcsolatban 30 millió forint miatt. Elképzelhető azonban, hogy össze fognak érni a szálak, és egy eljárásban tárgyalják az ügyet.

Helmeczy László, a sértett jogi képviselője szerint a férj esetében a sikkasztás gyanúja mellett az ügyvédi visszaélés gyanúja is felmerülhet.

Egykori MSZP-tag, jelenleg egy fideszes munkatársa

Bartha Edina 2010 óta Simon Miklósnak (Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselő, Nyírbogát polgármestere, a Nyírbátor és környéke kistérségi társulás elnöke) közvetlen munkatársa. A Kistérségi Szociális és Pedagógiai Központ vezetői posztjában a fideszes többségű kistérségi társulás tavaly egyhangúlag erősítette meg Barthát.

Simon Miklós erről a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott:

„Bár az említett egyesület tevékenysége semmilyen módon nem függ össze a kistérségi társuláséval, a nyilvánosságra került információk alapján a társulás tanácsa úgy döntött, március 1-jei hatállyal meneszti Bartha Edinát a Kistérségi Szociális és Pedagógiai Központ éléről.”

Balla Jánosné (MSZP), aki Nyírbátor polgármestereként jelen volt a társulási ülésen, azonban egészen másképp emlékezik a történtekre. Mint elmondta, Simon Miklós már 3 hete tudta, hogy büntető feljelentés van a munkatársa ellen, de nem tett semmit. Aztán a városban terjengő pletykákra hivatkozva összehívta az ülést. Őt elsősorban az érdekelte, kik a tagjai a szocialisták közreműködésével létrehozott alapítvány kuratóriumának, illetve, hogy tudtak egymilliárd forintot a térségbe hozni. Kétórás vita után a társulás szavazott arról, hogy megvonja a bizalmat Bartha Edinától. Ezután néhány polgármester felvetette: az érintettnek le kellene vonnia a konzekvenciákat, és lemondani vezetői megbízatásáról. Ekkor Simon Miklós és Bartha Edina kiment a teremből, bő félórát tárgyaltak egymással, majd visszatérve Bartha Edina egy levelet olvasott fel: miután vele szemben a bizalom megrendült, a vezetői megbízatásáról március elsejével lemond, de szakmai munkát a továbbiakban is itt szeretne végezni. A társulás ezt elfogadta, magyarán: március elsejéig még ő vezeti a Kistérségi Szociális és Pedagógiai Központot, utána pedig itt dolgozik beosztottként.

Balla Jánosné azt állítja, amikor decemberben kiderült, hogy az alapítvány pénzéből 36 millió hiányzik, Bartha Edina a kuratórium előtt elismerte, hogy az összeget apránként felvette, majd felélték. A nő az Értetek Karitatív Egyesület elnökeként egyedüli használója volt a bankkártyának, senkitől nem kellett engedélyt kérnie, ha készpénzt akart felvenni. Balla Jánosné szerint nekik, akik a pályázati anyagokat állították össze, az egyesület pénzügyeire rálátásuk sem volt. Papíron valószínűleg minden rendben lehetett, mert a Demján Sándor Alapítvány megbízottja sem kifogásolta az elszámolásokat. Az ügyvédi letétet Bartha és férje valószínűleg épp arra találták ki, hogy a hiány ne tűnjön fel.

Még mindig tartoznak a gyerekeknek

Az eljárás folyik, jelen pillanatban úgy tűnik, az érintettek megpróbálják kettéválasztani a 36 milliót, amiből 6-ot Bartha Edina „vállalt be”, a többiért pedig a – tőle állítólag válófélben lévő – férjét perli. Miután elindult az eljárás, a 6 milliót Bartha Edina visszafizette az egyesület pénztárába, így kaphatták meg elmaradt ösztöndíjukat a magyarországi gyerekek. A határon túliak ösztöndíjával viszont még tartoznak, és maradtak kifizetetlen számlák. Kérdés persze: 6 millió visszafizetésével tisztára lehet-e mosni a szennyest, illetve mennyire lesz hihető az ügyészség számára, hogy a 4 évig apránként felvett és felélt 30 millióhoz Bartha Edinának semmi köze.

Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot Bartha Edinával is, hogy kérdéseinkre válaszoljon, de egyelőre nem jártunk sikerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik