Közélet

Pénzmosás miatt kapták el a bitcoinváltókat

Letartóztatták a bitcoin virtuális fizetőeszköz váltására szakosodott, BTCKing néven is ismert Robert Faiellát és Charlie Shremet, a BitInstant.com weboldal üzemeltetőjét, a Bitcoin Alapítvány alelnökét pénzmosás vádjával - közölte hétfőn az amerikai igazságügyi minisztérium.

A vád szerint a két férfi több mint 1 millió dollár értékben próbált meg bitcoint eladni a Silk Road (Selyemút) elnevezésű, a vásárlók számára névtelenséget biztosítón webpiacon, amelyen egyebek mellett kábítószert árusítottak. Az 52 éves Faiellát a floridai Cape Corel közelében, a 24 éves Shremet a New York-i JFK repülőtéren fogták el.

Az ügyészség szerint Shrem lehetővé tette Faiella számára, hogy BitInstanton keresztül nagy mennyiségű bitcoint adjon el a Silk Road anonim felhasználói számára. A hatóságok azt állítják, hogy Shrem tudott az ügyletek céljáról, ezért megsértette a banktitokra vonatkozó törvényt, amely előírja a pénzintézetek számára, hogy tegyenek feljelentést, ha pénzmosásra utaló gyanús tevékenységről szereznek tudomást.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2013. október 3-án csapott le a Silk Roadra és annak alapítóját, a 29 éves Ross William Ulbrichtot bérgyilkosságok szervezésének és kábítószer-csempészés vádjával letartóztatta. A Silk Road segítségével, amely a TOR (The Onion Project – a.m. A Hagymaprojekt) elnevezésű, hálózattitkosítási módszert alkalmazta a vevő és az eladó közötti kapcsolat, valamint a szerverek elrejtésére a hatóságok szerint fegyverhez is lehetett jutni.

A Silk Road felszámolása nyomán újabb letartóztatásokra lehetett számítani, ám sajtóértesülések szerint november 6-tól újból üzemel egy Silk Road 2.0 elnevezést használó hálózat.

A BitInstant az egyik legnagyobb bitcoinváltó volt a világhálón, amelynek hozzáférhetőségét hétfőn felfüggesztettek. A fontosabb befektetői közé tartoznak a Winklevoss ikrek, Tyler és Cameron, akik korábban beperelték Mark Zuckerberget, mert szerintük az tőlük lopta a Facebook ötletét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik