Gazdaság

Már bányászni is lehet a “szuperpénzt”

Pénteken még az arany árfolyamával versengett, aztán három óra alatt 40 százalékot esett az értéke. A világ szupervalutája, a Bitcoin 2009 óta létezik. Akkoriban néhány centért adták, de tavaly október óta tízszer többet ér. Kína néhány napja betiltotta, mert a virtuális pénz a kormány szerint alkalmas pénzmosásra.

Egyre több szolgáltatást, zenét, könyveket, de már játékkonzolt és autót is lehet vásárolni a digitális pénzért. Európában is egyre szélesebb azoknak a webshopoknak a köre, ahol Bitcoinnal lehet fizetni. Magyarországon egyelőre még kevesen fogadják el. A bitcoin szakértő ennek ellenére úgy látja, a digitális valuta alapjaiban változtatja majd meg a világ pénzügyi rendszerét, mivel teljesen a bankszektoron kívül működik.

Az idén nagy száguldást produkált a világ legelterjedtebb digitális valutája. Egy éve még 13 dollárért lehetett venni Bitcoint, amelynek árfolyama folyamatosan emelkedett az elmúlt 12 hónapban. Novemberben már 1100 dollárt ért egy egység, de az utóbbi néhány napban 800 dollár alá zuhant. Azért, mert Kínában betiltották a Bitcoinnal való kereskedést, mert állítólag könnyen lehet ezen keresztül pénzt mosni és az amerikai jegybank korábbi elnöke is arra figyelmeztetett, hogy a virtuális pénznek nincs valós értéke.

Bitcoint nem csak kapni vagy venni, hanem bányászni is lehet. Egy számítógép kell hozzá, amely bonyolult algoritmusokat old meg. Számol, dolgozik és az eredményekért cserébe virtuális pénzzel fizet a rendszer. Nemes Dániel közgazdász szerint a Bitcoin egy zseniális piramisjáték csupán.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik