Közélet

Jelentkeztek a Lehel úti bankrobbantók

Bankrobbantó (bankrobbantás, )
Bankrobbantó (bankrobbantás, )

Vagy legalábbis ezt állítja magáról egy ismeretlen szervezet. Mindezt a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) jelentették be.

A VÉSZ elnöke 2014. január 22-én levelet kapott egy magát Őrseregnek nevező ismeretlen szervezettől, amely a levélben magára vállalta a Lehel úti bankrobbantást – írják honlapjukon.

Azt is elárulják, hogy a levél konkrétan megemlíti az Őrsereg következő célpontjait, ezért, és a nyomozás érdekei miatt is, a levél szövege egyelőre nem hozható nyilvánosságra. Annyit azonban elárultak róla, hogy a konspiratív jelleggel, betűkirakással megírt levél a VÉSZ honlapján közzétett közleményekre hivatkozik.

A Nemzeti Nyomozóiroda illetékes nyomozócsoportjának vezető munkatársai szerint a levéllel kapcsolatosan semmilyen verzió nem zárható ki, komoly vizsgálat szükséges a tisztázáshoz. Elképzelhető, hogy valótlan tartalmú, de az is lehet, hogy valakik, a bankrobbantáshoz kapcsolódva készülnek valamire, illetve az sem zárható ki, hogy maga az elkövető szervezet jelentkezett.

A VÉSZ az üggyel kapcsolatban megerősítette, hogy elítélnek minden fellépést, amely bárkire, akár egyetlen emberre is veszélyes lehet. Ellenfeleik, sőt ellenségeik ellen sem lehetséges semmilyen, épségüket, életüket veszélyeztető támadás. Hozzáteszik, hogy rosszul értelmezik azok a VÉSZ küzdelme iránti rokonszenvet, akik azt hiszik, hogy bármilyen erőszakos cselekménnyel segíthetik harcunkat.

A robbantásos merényletek metodikája ez: vagy követelek valamit, vagy kilátásba helyezek több következő hasonló támadást. „Előfordulhat az is, hogy többen is meglovagolják a lehetőséget, és mint robbantók mutatkoznak be. Anno a terrorszervezetek is magukra vállaltak olyan eseteket, amit nem ők hajtottak végre, mert kellett nekik a hírekben a hely – mondta egy volt nemzetbiztonsági tiszt a hvg.hu-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik