Közélet

Hoppon maradt a fekete sereg hírhedt vezére

Magyar Róbert hiába akart perújítást kiharcolni, nem lesz új tárgyalás. Örökre rács mögött marad.

Elutasította a Fővárosi Törvényszék szerdán a fekete sereg vezérének perújítási kérelmét, amelyet azért nyújtott be, mert a távollétében született ítélet. Mint ismert, Magyar Róbert szökésben volt, amikor kimondák a  végső szót.

Az eljáró bíró indoklásában hangsúlyozta: a perújítási eljárást nem új bizonyíték felmerülése miatt rendelték el az ügyben, hanem azért, mert az elítélttel szemben kiszabott jogerős döntést a távollétében hozták meg. A törvényszék álláspontja szerint ugyanakkor Magyar Róbert a korábbi eljárásban élhetett a védekezés jogával, majd miután “kivonta magát az eljárásból”, a védője útján is biztosított volt a védelme. Mindemellett olyan új körülmény nem merült fel, amely a korábban kiszabott ítélet lényegét megváltoztatná – tette hozzá.

Az MSZP és Orbán is előkerült

Az elítélt a perújítás során arról is beszélt, hogy amikor az ő ügyében előzetesből házi őrizetbe került, hónapokon keresztül feljárt hozzá az azóta több súlyos bűncselekménnyel megvádolt P. Tamás, és arról faggatta: tudná-e segíteni az MSZP-t Orbán Viktorról, illetve a Fideszről szóló információkkal, mert akkor megszűnhetne a házi őrizete, de ennek nem tudott, és nem is akart eleget tenni. Ezzel kapcsolatban a bíró kifejtette: az alapügyben megállapítottak semmiképp sem befolyásolják azt, hogy a házi őrizet időtartama alatt bárki is meglátogatta-e Magyar Róbertet vagy sem. Az alapügy bűncselekményei esetében egyetlen egyszer sem merült fel politikai kötődés, és a perújításnak sem tárgya ez – tette hozzá.

A bandavezért a gyilkosságtól a zsaroláson, a bandaháborúkon és leszámolásokon keresztül védelmi pénzek szedéséig számos bűncselekménnyel összefüggésbe hozták. Hozzá köthető például az alvilági körökben jól ismert „Ragyás Tóni” megölése is. Az ügyben 2010 decemberében hozták meg az elsőfokú, 2012 márciusában pedig a másodfokú ítélet. A szökésben lévő bandavezért tényleges életfogytiglanra ítélték.

Bolti lopás lett a veszte

Magyar Róbert 2010 januárjában vált köddé. Kihasználta, hogy a rendőrök nem ellenőrizték, és megszökött a házi őrizetből. A fekete sereg vezérét szívesen rács mögött tartották volna még a hatóságok, de leülte a három év előzetest, így az akkor hatályos jogszabályok alapján ki kellett engedniük. A per ugyanis maratonira sikeredett, 2007 márciusában kezdtek neki, és az elsőrendű vádlott szökéséig csaknem száz tárgyalási napot tartottak, ezalatt szakértői vélemények tucatjai születtek meg. Az eljárás befejezését egyébként először 2008 szeptemberére, majd 2009 júliusára tervezték, de ezek a tervek rendre meghiúsultak, mert vagy a vádlottak, vagy pedig a tanúk nem jelentek meg.

A Fekete Sereg vezére nem sokkal a jogerős ítélet meghozatala előtt  hallatott magáról. Akkor édesanyja segítségével egy levelet juttatott el a bírósághoz. Abban egyebek mellett azt írta, hogy vádlott-társai érdekből vallottak ellene, és nem mondtak igazat, amikor bűnszervezetről beszéltek. A levélben szökését azzal indokolta, hogy a bíróság elfogult volt vele szemben, és tartott attól, hogy súlyos ítéletet kaphat.

Bár hosszú ideig sikerült titkolnia kilétét, mégis lebukott. Bolti lopáson érték, ez lett a veszte. A spanyolországi Marbellán kapták el 2012 nyarán. A férfi állítólag piti bűnözőként tengette napjait, drogozott és látványosan lefogyott, kép alapján alig ismerték fel a magyar hatóságok. Pár héttel később hazahozták, azóta is rács mögött van, és a szerdai döntés értelmében már biztos, hogy élete végéig ott is marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik