Közélet

Már tudják, mivel robbantottak a Béke térnél

robbantás a béke téren (robbantás, béke tér, bankrobbantó)
robbantás a béke téren (robbantás, béke tér, bankrobbantó)

A rendőrség azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a támadás célja az ATM kirablása volt.

A Népszabadság szerint az elsődleges vizsgálatok befejeződtek, a rendőrség már tudja, milyen robbanóanyagot használhatott a tettes a hétfő hajnali Lehel utcai bankrobbantáshoz. Egyes rendőrségi forrásokra hivatkozva az újság azt írta szerdán, hogy “nem klasszikus értelemben vett távirányítású” pokolgép lépett működésbe.A Blikk korábban arról számolt be, hogy házilag készített, időzítővel ellátott pokolgép robbant.

A rendőrség nyomozati érdekekre hivatkozva egyelőre  sem a robbanószer anyagát nem hozza nyilvánosságra, sem azt, hogy a tettes miképpen hozta működésbe a pokolgépet – teszik hozzá. Kovács Viktória, az ORFK szóvivője a Népszabadságnak elmondta, hogy a helyszínelők több mint száz, a tettes azonosítására és a bizonyítási eljárás sikere szempontjából releváns anyagmaradványt rögzítettek, és küldtek tovább a szakértőknek.

A lap úgy tudja: a nyomozók a bank biztonsági kamerái és a környéken működő térfigyelő kamerák felvételei alapján próbálják rekonstruálni a történteket, és a rendőrség azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a támadás célja az ATM kirablása volt. Banki forrásokból az újság úgy értesült, hogy az ATM páncélozott pénzkazettáját szétvetette a robbanás, de abból pénz nem hiányzik.

Azt egyelőre a rendőrök is csak találgatják, hogy miért nem ment vissza a felrobbantott bankautomatához a tettes. Elképzelhető, hogy mégsérült, vagy hogy megrémült a puszítás láttán. Az is lehetséges, hogy a közeledő rendőrautók szirénája miatt döntött így. A lap azt írja, hogy kevesebb mint másfél perccel a robbanás után érkezett az első járőrkocsi a helyszínre.

Hétfőn 4 óra 18 perckor a XIII. kerületi CIB Banknál robbant egy bomba. Az elkövető egy enduromotorral menekült, amely többszínűre volt festve. A motoros nem várta meg a robbanás eredményét, már a füstfelhő elülte előtt távozott a helyszínről, és egyetlen fillért sem vitt magával. Egyes információk szerint a tettes a bankfiók közelében szendergő hajléktalanokat elküldte, hogy ne essen bajuk a detonációban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik