Közélet

A hét hetes merevedés titka

Úgy tűnik, biciklizni kell - aztán szerencsésen esni és felállni.

Ez történt ugyanis egy 22 éves ír fiatalemberrel, akinek furcsa esete még az ír orvosi szemle januári számában is megjelent.

A lap leírása szerint az (érthető okokból neve elhallgatását kérő) úriember biciklizés közben szenvedett balesetet, amely során az ágyékával a kerékpár vázába csapódott. Az ilyenkor szokásos következmények, mint a zúzódások és duzzanatok néhány napon belül elmúltak – leszámítva persze egyet.

Valamilyen rejtélyes oknál fogva a fiatalember 5 hetet várt, mielőtt merevedési problémáját az egészségügyi ellátásra bízta volna. Az orvosok először a természetes megoldást javasolták, azonban a “manuális kezelés” csupán ideiglenesen enyhített a problémán.

A további külső kúrák kudarcai után végül egy viszonylag kíméletes műtét mellett döntöttek, mellyel módosították a szerv vérellátását, ezzel sikeresen helyreállítva a normális működést.

A végtelen furkó: a priapizmus

Aki járt már Görögországban zsibvásáron vagy bármilyen kézműves piacon, találkozhatott zavarba ejtően nagy nemi szervű férfiszobrokkal – ő lenne Priaposz vagy Priapus, a termékenység istene. Nem csoda, ha róla nevezte el az orvostudomány a végtelen erekció szindrómáját. A priapizmus nem olyan vicces dolog: kismedencei vérrögképződés okozza (mint a cikkbéli biciklis esés), és elzárja a hímvessző keringését, ami miatt hetekig tartó erekció léphet fel (két óra nem kívánt merevedés után beszélünk priapizmusról). De lehet gyulladás, fertőzés vagy a nemi szervek sérülése is az ok, illetve gyógyszerek mellékhatása. A betegség sürgős beavatkozást igényel, különben károsodhat a szerv. A hímvessző a pangó vértől jellemzően belilul, besötétedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik