Közélet

Halálra késelték egy sakklépés miatt

Az ír férfit albérlője egy sakkjátszma miatt leütötte, halálra késelte, és evett a testéből. Majd nyugodtan megvárta a rendőröket.

„Undorító” – így jellemezte az ír rendőrség a Dublinban történt hétvégi gyilkosság helyszínét, ahol olyan szörnyű látvány fogadta a kiérkező rendőröket, hogy utána pszichológushoz kellett küldeni őket, hogy meg tudjanak békélni a látottakkal. Az ír sajtóban vezető hírnek számító emberölés szombatról vasárnapra virradó éjjel történt az ír fővárosban.

A gyanúsított egy 34 éves olasz férfi, aki egy szobát bérelt az áldozat, a 39 éves Tom O’Gorman házában. A két férfi a rendőrség közlése szerint sakkozott a gyilkosság előtt, és a meg nem nevezett olasz férfi egy lépés miatt annyira feldühödött, hogy megölte O’Gormant. Először egy súlyzóval ütötte le, majd egy késsel halálra szurkálta. Majd kihívta a rendőröket, akiket a házban várt meg, ahol le is tartóztatták a férfit, aki egyes beszámolók szerint egy székben ült teljesen nyugodtan, amikor megérkeztek a rendőrök.

A gyilkosság és egyes részletei olyan brutálisak voltak, hogy például az Irish Times az erről szóló cikkében közölte, hogy bár tudnak azokról, nem hozzák nyilvánosságra. A Sunday World című ír bulvárlap azonban már nem volt olyan „kényes”, mint a Times, és vasárnap közölték: a gyanúsított azt vallotta a rendőröknek, hogy kivágta áldozata szívét egy konyhakéssel, majd evett abból, valamint tüdejéből.

Az Independent című lap azonban hétfőn azt közölte, hogy a holttest boncolásakor kiderült, hogy az áldozat szíve sértetlen volt – a tüdeje azonban hiányzott, és azt nem is találták meg.

Az egész Írországot megrázó gyilkossággal gyanúsított férfinek hétfőn kell megjelennie a bíróság előtt, ahol emberölés vádjával indul eljárás.

Focimeccsnek indult…

Nemcsak a sakk vezethet ilyen végzetes dolgokhoz, 1969-ben Honduras és El Salvador között háború tört ki egy focimeccs miatt. 3-2-re győzött El Salvador, majd dulakodás kezdődött, s ez eszkalálódott háborúvá – persze a két ország viszonya addig sem volt a legbarátibb, legtestvéribb. Az ötnapos háborúban 3000-en haltak meg, ötvenezren vesztették el otthonaikat – s miért? Az országok helyi kiváltságosainak, oligarcháinak uralmának megszilárdítása miatt. Mindkét ország gazdasága megrendült, ami Salvadorban később polgárháborút okozott, s a mai napig nagy a nyomor – a sovinizmussal ilyen könnyű feltüzelni a tudatlan, nyomorgó néptömegeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik