Közélet

100 millió dollárra perli a sportszergyártót az elítélt

kosaras cipő (cipő, kosárlabda)
kosaras cipő (cipő, kosárlabda)

Nem írtak figyelmeztetést a cipőre, hogy az fegyverként használható, pedig ő emiatt kapott súlyos büntetést.

Egy három oldalas kézzel írt levelet juttatott el az ügyvédjéhez a 26 éves Sirgiorgiro Clardy, melyben felkéri a jogászt, hogy indítson kártérítési pert a Nike ellen. Azt kifogásolja, hogy a sportszergyártó nem helyezett el figyelmeztető címkét az Air Jordan cipőibe, hogy azok fegyverként is használhatók. Márpedig a portlandi nőfuttató azért kapott súlyos büntetést miután megvert egy prostituáltat és a vendégét, mert a bíróság megalapozottnak látta a halálos fegyverrel elkövetett súlyos testi sértés vádját – írja egy oregoni lap.

A hányatott sorsú Sirgiorgiro 2012-ben egy hotelszobában súlyosan bántalmazott egy férfit és egy nőt. A férfi fizetés nélkül akart távozni a Clardynak 18 éves prostituálttól. A futtató mindkettőjüket félholtra verte, a nőnek vér folyt a füléből, a férfinek pedig több plasztikai műtétre volt szüksége, miután támadója számos alkalommal fejbe rúgta.

Sirgiorgiro Clardy, forrás: Multnomah County Sheriff’s Office

Sirgiorgiro Clardy két hetes tárgyalása nagy visszhangot keltett, a férfi ugyanis végig annyira kezelhetetlen volt, hogy egy kerekes székben, lekötözve ült a tárgyalóteremben, aztán szája elé is maszkot kellett tenni mert egyfolytában üvöltözött és megpróbált mindenkit leköpni. Mivel a bíróság úgy látta, hogy az áldozatok akár bele is halhattak volna a bántalmazásba, meglapozottnak ítélték a súlyosabb büntetés kiszabását lehetővé tevő, halálos fegyverrel elkövetett súlyos testi sértés vádját. Egy szakértő antiszociális pszichopataként írta le Clardyt, aki egészen biztosan elkövetne még erőszakos bűncselekményeket, ha szabadlábon maradna. A féri 100 év börtönbüntetést kapott, és leghamarabb 36 év múlva helyezhető szabadlábra.

A bíróság már számos esetben adott halálos fegyver minősítést hétköznapi tárgyaknak: bakancsot, kötelet, telefontöltőt, illetve forró vizet.

Clardy most arra kérte a az őt elítélő bíróságot, hogy kötelezzék a sportszergyártót figyelmezető címkék bevarrására a fegyverként használható cipőikbe, neki pedig fizessenek az ítélet minden egyes évéért egy millió dollárt. A következő néhány napban várható, hogy a cég megkapja a bírósági értesítést és válaszol a termékeit ért kifogásokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik