Közélet

Utoljára kapnak szót az ároktői gyilkosok

ároktő (ároktő)
ároktő (ároktő)

A bűnbanda ügyében kora délután hirdetik ki az elsőfokú ítéletet. Az ügyész többüket örökre rács mögé küldené.

Hétfő délelőtt ismét a vádlottak padjára ülnek az ároktői banda tagjai. A társaság az utolsó szó jogán szólalhat fel a Fővárosi Törvényszéken, majd várhatóan délután 1 órakor ítéletet hirdetnek ügyükben. A brutális csoportot egyebek mellett emberöléssel vádolták meg.

Mint ismert, a bűnbanda tagjai – bár már évek óta rács mögött vannak – nem kevés izgalmat tartogattak 2013-ban, miután két bandatag októberben megszökött a házi őrizetből. Apát és fiát napokon át keresték, végül Svájcban bukkantak rájuk egy bérlakásban. A páros kérelmezhette volna, hogy ne adják ki őket Magyarországnak, hónapokat nyerve ezzel külföldön. Ha így döntenek, vélhetően még most, az elsőfokú ítélet kihirdetésekor is a svájci hatóságok „vendégszeretetét” élveznék. Miután nem éltek ezzel a lehetőséggel, október végén hazahozták őket. Az ötödrendű vádlott ez idő alatt nyomkövetőt kapott, nehogy kövesse társai példáját., az egyik szökevény ellen pedig a későbbiekben kiterjesztették a vádat.

Az eset nagy port kavart, olyannyira, hogy a parlament a történtek után eltörölte az előzetes letartóztatás időtartamának négyéves felső korlátját a kiemelkedő súlyú, legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél. Az ároktői banda ügyében ugyanis maratonira nyúlt az eljárás, így négy év után sem született meg az elsőfokú ítélet és ki kellett engedni a vádlottakat.

Az idős emberek kirablására „szakosodot” csapat 2008 ősze és 2009 tavasza között csapott le Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken. Tippeket kaptak arra, hol élnek 70-80 éves vagy még idősebb, feltehetően némi készpénzt vagy értékeket otthonukban őrző emberek, majd otthonaikban megtámadták, brutálisan bántalmazták őket. Többen belehaltak az általuk okozott sérülésekbe. Az ügyész többükre tényleges életfogytiglant kért.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik