Közélet
kassza (kassza)

Ezer céget verhettek át a kamukasszákkal

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2014. 01. 02. 08:47

Kilenc cég tett feljelentést, de a rendőrség körülbelül ezer olyan károsultról tud, akik kifizették az újfajta kasszákra az előleget, de a gépet nem kapták meg – írja a Népszabadság.

Korábban a témában:

Kilenc budapesti és Pest megyei cég feljelentését egyesítve csalás gyanújával nyomozást rendelt el a BRFK korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya ismeretlen tettesek ellen a Patkós-Cassa Informatikai Kft. pénztárgépbeszerzéseivel összefüggésben.

A BRFK sajtószolgálata a Népszabadságnak elmondta: bár eddig csak kilencen tettek feljelentést, a rendőrség körülbelül ezer olyan károsult vállalkozás jelentkezésére számít, melyek kifizették az adóhatósággal (NAV) online adatkapcsolatra képes kasszára az előleget, a gépet azonban végül nem kapták meg, és valószínűleg mostanra a pénzükre is keresztet vethetnek.

A Patkós-Cassa nem gyártója az online pénztárgépeknek, még csak nem is importőr, az adóhivatal honlapján (a 2014. január elsejei állapot szerint) mégis szerepel az online kasszák beszerzésére, telepítésére, karbantartására jogosult cégek listáján – annak ellenére is, hogy a rendőrség már megállapította: a cég beszüntette a tevékenységét, és a telephelyén nem lelhető fel.

A Patkós-Cassa károsultjai a Facebookon önálló csoportot hoztak létre. Az ott leírt és az internet más fórumain terjedő történetekből egy meglehetősen gondosan felépített csalás rajzolódik ki. Előbb csak egy előlegszámlát kaptak a megrendelők, miután azt kifizették, megkapták az importőr visszaigazolását, és megtörtént a nyilvántartásba vételük a NAV-nál. Majd november közepe táján kaptak egy sürgető e-mailt, miszerint azonnal utalják át a vételár hiányzó részét, mert változtak a jogszabályok, s aki nem fizet, annak visszautalják a már kifizetett előleget, de az illető garantáltan elbukja az állami támogatást. A fizetés határidejeként december 15-ét jelölték meg. Mindenki fizetett is, december 15. után azonban már sem telefonon, sem e-mailben nem volt elérhető a Patkós-Cassa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 12: Filmmaker Rory Kennedy speaks during the Academy of Motion Picture Arts and Sciences' 8th annual Governors Awards at The Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center on November 12, 2016 in Hollywood, California.   Frederick M. Brown/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.