Gazdaság

Januárban gyógyszerhiány lehet?

gyogyszertar(960x640)(3).jpg (gyógyszertár)
gyogyszertar(960x640)(3).jpg (gyógyszertár)

Határidőre aligha cserélik le a kasszarendszereket az ország patikáiban, így a gyógyszertárak komoly bírságot kockáztatnak, ha kinyitnak – írja a Népszabadság. A minisztérium munkacsoportot hozott létre.

A Népszabadság által megkérdezett gyógyszertárosok tanácstalanok. Különösen, hogy a NAV revizorai a hatályos jogszabályok szerint járnak el, márpedig e szerint szankcionálni kell. A jelenleg használt, elektronikus naplóval rendelkező gyógyszertári pénztárgépek december 31-ig használhatók.

Korábban a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke, Hankó Zoltán a VS.hu-nak elmondta, fel sem merült, hogy a patikák ne nyissanak ki, ám maga is elismerte: csak bíznak abban, hogy nem bünteti majd meg a patikákat az adóhatóság. Mindezt azzal indokolta, hogy önhibájukon kívül nem tudják tartani a határidőt, ráadásul speciális helyzetben vannak, hiszen az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral is online kapcsolatban vannak, ezért még az ő jóváhagyásukra is szükség van.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szombati közleménye szerint az online pénztárgépekre való átállás minél gördülékenyebb és egyszerűbb megvalósítását a napokban létrehozott munkabizottság is segíti. A testületben az NGM, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal munkatársain túl részt vesznek az online pénztárgépre való átállással érintett fontosabb ágazatok – például a töltőállomások, a turisztika, a gyógyszer-kereskedelem, és a kiskereskedelem, – képviselői is. A munkabizottság feladata, hogy segítse átültetni a nemzetközi gyakorlatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik