Közélet

1400-szor élesztettek újra idén a mentősök

korhaz-mento(1)(960x640).jpg (mentő)
korhaz-mento(1)(960x640).jpg (mentő)

Több tízezer életmentő beavatkozást hajtottak végre 2013-ban az Országos Mentőszolgálat dolgozói.

Szilveszter éjszakára tíz esetkocsival többet állítanak be, és a mentésirányítást is megerősítették. Ilyenkor a túlzott alkoholfogyasztás, a közúti balesetek és a pirotechnikai eszközök által okozott sérülések miatt riasztják legtöbbször a mentőket – hangzott el a mentőszolgálat hagyományos szilveszteri sajtótájékoztatóján.

Czirner József, a mentőszolgálat operatív igazgatója szerint ebben az évben csaknem egymillió feladatot hajtottak végre, az esetkocsik mintegy 35 millió kilométert futottak. Külön említést érdemel a mentősök helytállása a márciusi hóhelyzetben, a dunai árvíz kapcsán, a balatoni nyári szezonban, illetve több tömegbalesetnél.

2013-ban több fejlesztés is elindult, melyek jövőre éreztetik majd hatásukat. Több új mentőállomás épül, korszerűsítik a mentésirányítást, így remélik, hogy 2014 végén végén még jobb mutatókról számolhatnak majd be.

Győrfi Pál elmondta, tavaly szilveszterkor nyolc petárdabalesethez riasztották a mentőket, és most hétfőn is volt már egy ilyen esetük. Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a házilag készített, hanem a boltban vásárolt pirotechnikai eszközök nem körültekintő használata is ugyanolyan veszélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik