Közélet

Képzetlenek a mentők irányítói?

Egy volt dolgozó szerint képzetlen emberek döntenek életről és halálról a mentőknél, míg az OMSZ cáfolja az állítást – írja a Blikk.

A kollégák felvételéhez nem kérnek előképzettséget, hiányosságaikat pótló tanfolyamok pedig nincsenek. Sokszor a szolgálatvezető főorvos, illetve a mentésvezető sincs bent, így egymástól, a tapasztaltabb munkatársaktól remélhetnek csak segítséget – mondta a Blikknak András, egy korábbi mentésirányító. Szerinte sokan nagyon nehezen bírják lelkileg, hogy szó szerint egy ember élete van a kezükben.

Az Országos Mentőszolgálat szerint a munkát irányító dolgozók diplomás mentőtisztek, sőt még a hívásokat fogadók is rendszerint egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek.

„A hívásokat fogadók, a mentésirányítók arra is képesek, hogy a telefonon keresztül adott instrukciókkal segítsék a segélyhívót abban, hogy a mentő kiérkezéséig elsősegélyt nyújthasson” – közölte Győrfi Pál kommunikációs igazgató.

A mentők problémája akkor került a viták kereszttüzébe, amikor november közepén Békásmegyeren egy fiatal nő meghalt, mert későn érkezett a segítség. Hiába hívták a 104-et, a mentő az első hívás után mintegy 50 perccel ért a helyszínre. Az Országos Mentőszolgálat vizsgálata szerint a hangfelvételek és a meghallgatások alapján nem történt mulasztás.

Olvasói sztorik