Közélet

Több mint 30 halottja van az árvizeknek és sárlavináknak Brazíliában

pakisztáni áradás (pakisztán, áradás)
pakisztáni áradás (pakisztán, áradás)

Több mint 50 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Több mint harmincan haltak meg és több mint 50 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására decemberben a heves esőzések miatt Brazília délkeleti részén, Espírito Santo és Minais Gerais szövetségi államban.

A Rio de Janeiróval határos Espírito Santóban, ahol évtizedek óta nem voltak ilyen heves esőzések, eddig 21 holttestet találtak a helyi kormányzat tájékoztatása szerint. Az államba katonákat vezényeltek, hogy segítsenek élelmiszert, vizet, gyógyszert osztani az árvíz és a sárlavinák károsultjai között. Műszaki katonákat is várnak, akik a megrongálódott autópályák és hidak helyreállításában segédkeznek majd.

Dilma Rousseff brazil elnök szemrevételezi az áradások által sújtott területet
Fotó: AFP/PRESIDENCIA/Roberto Stuckert FILHO

A szövetségi államban az elmúlt két hétben több mint 48 ezer embert kellett kimenekíteni otthonaikból a természeti katasztrófa elől.

A szomszédos Minais Gerais szövetségi államban, ahol októberben kezdődött az esőzés, és az utóbbi tíz napban egyre fokozódott, az árvizek és sárlavinák 18 emberéletet követeltek. Mintegy 4 ezer ember töltötte a karácsonyt ideiglenes menedékhelyen, tornatermekben, iskolákban, templomokban.

Dilma Rousseff brazil elnök kedden felkereste Espírito Santo katasztrófa sújtotta területeit és kormányzati segélyt ígért a károsult családoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik