Nagyvilág

Gyilkos áradások pusztítanak Brazíliában

Pakisztáni áradás (pakisztán, áradás)
Pakisztáni áradás (pakisztán, áradás)

Legalább 32 ember meghalt, és tízezrek kényszerültek otthonuk elhagyására. Van, ahonnana mentést csak helikopterekkel lehet elvégezni, mivel a víz elárasztotta az utakat.

Harminckettőre emelkedett a Brazília két délkeleti szövetségi államát sújtó áradások és sárlavinák halálos áldozatainak száma – közölték helyi idő szerint szerdán polgári védelmi illetékesek.

A rendkívül heves trópusi esőzések okozta természeti csapás miatt eddig több mint 50 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat.

Minas Gerais állam polgári védelmi igazgatósága szerdán a weblapján azt közölte, hogy 17 ember vesztette életét az áradások és földcsuszamlások következtében, és mintegy négyezer embernek kellett ideiglenesen a középületekben felállított menedékhelyekre, rokonokhoz vagy barátokhoz költöznie.

A szomszédos Espirito Santo állam katasztrófavédelmi hatóságai 15, az áradások okozta halálesetről és 50 ezer, lakóhelyét elhagyni kénytelen lakosról számoltak be.

Brazília keleti részén az elmúlt 90 év legcsapadékosabb decembere volt az idei, és a közeli napokra a meteorológusok újabb esőzéseket ígérnek.

A média szerint a természeti csapás súlyos károkat okozott a mezőgazdaságban, különösen sok veszteséget szenvedtek el az Espirito Santo-i kávéültetvények, amelyek általában Brazília teljes kávétermésének negyedét adják.
Espirito Santo 78 városából az utóbbi napokban ötvenben hirdettek szükségállapotot a múlt héten kezdődött heves esőzések miatt. Reanto Casagrande kormányzó az állam történetének legsúlyosabb katasztrófájaként jellemezte a felhőszakadásokat. “Újjá kell majd építenünk az egész államot” – mondta újságíróknak.

Egyes helyeken a mentést csak helikopterekkel lehet elvégezni, mivel a víz elárasztotta az utakat. Dilma Roussef elnök, aki kedden maga is helikopterről szemlélte meg a két államban kialakult katasztrófahelyzetet, azt mondta, soha nem látott még ilyen sok vizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik