Közélet

Íme, a karácsony veszélyes oldala

Karacsonyi-izzok(960x640)(2).jpg (karácsony, izzók)
Karacsonyi-izzok(960x640)(2).jpg (karácsony, izzók)

Szép, békés, meghitt, de sajnos nem veszélytelen. A hatóságok minden évben figyelmeztetnek, mire kell odafigyelni ezekben a hetekben.

Míg az adventi időszakban, a vásárlási láz közepette elsősorban tolvajok – zsebesek, autófeltörők, csaló netes árusok – igyekeznek elrontani az örömünket, az ünnepek alatt saját otthonunkban és az utakon kell leginkább nyitva tartani a szemünket.

Fénylő veszélyek

A katasztrófavédelem elsősorban két fő veszélyforrást említ. Ezek felerészt saját otthonunkban támadnak, hiszen gyertyákat, mécseseket gyújtunk, csillagszórókkal aggatjuk tele a karácsonyfát és így tovább – és persze megesik, hogy sorsukra hagyjuk azokat, tesszük mindezt függönyök vagy más “tűzbarát” textília közelében. Ugyanilyen bizalommal kezeljük a fényfüzéreket is, pedig megesik, hogy a villódzó portéka bizony nem éppen úgy működik, ahogy kéne. Ahogy telnek a napok, a fenyőnk is egyre “harcképtelenebbé” válik ha tűzről van szó, az ágak napok alatt kiszáradhatnak.

Lángoló fa, égő ház, halálos tragédia

Hazánkban évente körülbelül 6000 lakástűz történik. Ezek száma jelentősen megemelkedik a karácsony közeledtével. Tavaly már december 23-án megvolt az első karácsonyfatüzünk. Az eset szerencsére „csak” egy kézsérüléssel végződött, mivel a tulajdonos még időben észrevette, mi történtik. Szenteste egy családi házat borítottak be a lángok Szekszárdon, a lakónak a tetőn át sikerült kimenekülnie az égő épületből. A nő kórházban töltötte az estét. Halálos tragédia is történt az ünnepek alatt, december 25-én holtan hoztak ki a tűzoltók égő otthonából egy 81 éves férfit Hajdúdorogon.

“Győzelem” esetén is tűzoltó

A katasztrófavédelem arra int, ha megtörtént a baj, áramtalanítsunk, mielőtt elkezdünk oltani, az elektromos berendezéseket, a szobát, vagy akár az egész lakást. Fontos, hogy mindenképp értesítsük a tűzoltókat, még akkor is, ha egyértelműen csatát nyertünk a lángokkal szemben.

A mentők is készenlétben

Bár a mentők nem kapnak ilyenkor több bejelentést, mint általában, a háztartási balesetek száma lényegesen magasabb, így az ünnepen is teljes készenlétben állnak.

Túl a kerítésen

A másik veszélyforrás a téli időjárással függ össze, hiszen a havas, jeges, síkos utakon és járdákon gyakoribbak a balesetek. Idén – bár többfelé számolni kell erős széllel – többnyire fagypont fölött alakul a hőmérséklet.

Tavaly szerencsére nem történt halálos baleset sem a karácsony előtti napokban, sem az ünnepek alatt, ugyanakkor 43-an kerültek kórházba súlyos, míg 90-en könnyű sérülésekkel. Ezen felül csaknem 350 olyan baleset is történt, amelyben – bár nem esett baja senkinek – anyagi kár keletkezett.

Idén azonban már egészen biztos, hogy másként lesz. Hétfőn, azaz december 23-án, kora reggel egy kaminos lesodródott a 4-es főútról és fának csapódott. A sofőr a helyszínen belehalt sérüléseibe. Nem sokkal később tragédia történt az 1-es főúton is, három jármű ütközött, a szerencsétlenség két ember életét követelte, míg két utast mentők vitték el a helyszínről.

A bűnözők

Ünnep ide, ünnep oda, voltak, akiket nem ragadott meg a karácsonyi hangulat 2012-ben. Az ország több megyéjében csoportosan elkövetett garázdaság helyszínén intézkedtek az egyenruhások, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon karácsony első napján három férfi bántalmazott két másikat, míg a szabolcsi Encsencsen egy családi ház udvarán két társaság szólalkozott össze. Nyírkátán egy korábbi bántalmazás miatt robbant ki verekedés, a Zala megyei Becsehelyen pedig három férfi esett egymásnak. Vasban, azon belül is Szombathelyen, Sárváron és Ikerváron, a Baranya megyei Drávapalkonyban, Pest megyében Aszódon, illetve Bács-Kiskun megyében, Kalocsán is hasonló
bűncselekmények miatt riasztottak járőröket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik