Nagyvilág

Százezrek maradtak áram nélkül karácsonyra

Ónos eső (ónos eső, )
Ónos eső (ónos eső, )

Még mindig százezreket fenyeget az a veszély Kanadában és az Egyesült Államok középső és déli részén, hogy áram nélkül ünneplik a karácsonyt.

Mintegy kétszázezer háztartás volt áram nélkül – helyi idő szerint – hétfőn Kanada legnagyobb városában, Torontóban a hét végi jégvihar miatt. Rob Ford, a város polgármestere elmondta: Michiganből, Manitobából és Ontario állam más részéből érkezett munkások segédkeznek abban, hogy helyreállítsák az áramellátást.

Torontóban már százezer fogyasztónál helyreállították a szolgáltatást, de még százkilencvenezer maradt, akinél nem – mondta a városi elöljáró, aki szerint a település történetében ez volt a legsúlyosabb következményekkel járó vihar.

A kisebb vidéki városokban, településeken mintegy nyolcvanezer háztartásban nincs villany. Québecben 34 ezer fogyasztó vár áramra.

Anthony Haines, a Toronto Hydro áramszolgáltató vezérigazgatója közölte, hogy egyes helyeken csak december 26-án lesz újra áram.

Az ónos esővel, jeges széllel lecsapó vihar miatt vezetékek szakadtak le Kanada part menti területein. Az NB áramszolgáltató közölte, hogy kedden mintegy 49 ezer háztartásban szünetelt a szolgáltatás New Brunswick tartományban, és további 6600-ban Új-Skócia tartományban.

Toronto Pearson nemzetközi repülőterén tucatnyi járat késett vagy törölték. Hasonló helyzet uralkodott a halifaxi Stanfield légi kikötőben.

Az egyesült államokbeli Michiganban hétfőn háromszázkilencvenezer háztartásban, illetve üzletben nem volt áram. A térségben más államokban is hasonló gondok – New York, New England, Maine – vannak, így ezek összefogtak, hogy gyorsítsák a helyreállítást.

Az Egyesült Államokban tizenegy ember halála köthető közvetlenül a viharhoz. Köztük azé az öt emberé, aki Kentuckyban árvíz miatt vesztette életét. Egy nő házára Arkansas-ban csapott le tornádó óránkénti 130 kilométeres sebességgel. Ugyanitt egy nő a jeges úton vesztette el uralmát járműve felett. Vermont államban szén-monoxid-mérgezés végzett egy férfival, amit egy áramfejlesztő hibája okozott.

Több mint 5500 járat késett hétfő este, többségük New Yorkban, Washingtonban, Chicagóban, Denverben, Dallasban és Houstonban. Chicagóban háromszáz járatot töröltek.

Az Egyesült Államokban naponta mintegy harmincezer járat közlekedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik