Közélet

Rezesova-ügy: Példátlan, amit Rogán Antal tett

Az ügyvédi kamara elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy egy politikus beleszóljon egy bírósági ügybe, ahogy Rogán tette Rezesovával.

Példátlan, hogy egy politikus a jogerős bírósági döntés előtt kinyilvánítsa, hogy milyen jellegű határozatot tartana elvárhatónak – ezt Bánáti János mondta arra reagálva, hogy Rogán Antal kedden kifogásolta, hogy Rezesova luxus körülmények között, házi őrizetben várja a másodfokú eljárást. Pár órával később a bíróság megszüntette a házi őrizetet, és börtönbe vitték a szlovák milliomosnőt. Megszólalt az egyik áldozat fia is. A mostani szigorításnak örülnek, de a másodfokú ítelettől is ezt várják. Benyó Rita riportja.

Tiltakoznak a bírák

Rogán Antal facebookos videója miatt szerda este közleményt adott ki a Magyar Bírói Egyesület. Az írásban hivatkoznak a hatalommegosztás és a bírák függetlenségének alkotmányos passzusára is:

“A kormánypárt vezető politikusa 2013. december 3-án Facebook oldalán közzétett és a médiában is nyilvánosságot kapott nyilatkozatában éles kritikával illetett egy folyamatban lévő ügyben – a kényszerintézkedés tárgyában – hozott nem jogerős bírósági döntést. A megfogalmazott nyilatkozat alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának a látszatát keltse.

A Magyar Bírói Egyesület, mint a bírák érdekképviseleti szerve – alapszabályának felhatalmazása alapján – köteles fellépni a bírák személyét, a bíróságok tekintélyét támadó megnyilvánulásokkal szemben. Az egyesület határozott álláspontja, hogy más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg nem jogerős bírósági döntésekkel szemben elvárásokat.

Magyarország Alaptörvénye C) cikkének (1) bekezdése rögzíti a hatalom megosztásának elvét, míg 26. cikkének (1) bekezdése deklarálja, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.”

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik