Közélet

Börtönbe vitték Rezesovát

rezesova (rezesova)
rezesova (rezesova)

Másodfokú, jogerős döntésével megszüntette az M3-son halálos balesetet okozó szlovák nő, Eva Rezesová házi őrizetét a Budapest Környéki Törvényszék kedden.

Elrendelték ismételt előzetes letartóztatását is, és már be is vitték a büntetés-végrehajtási intézetbe. A döntéssel a Budapest Környéki Törvényszék – helyt adva az ügyészségi fellebbezésnek – megváltoztatta a Gödöllői Járásbíróság november 22-én hozott, házi őrizetről szóló végzését – közölte Koszta János, a törvényszék szóvivője.

A keddi határozat szerint a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés időtartamáig kell fenntartani.

Fennállt a külföldre szökés veszélye

A négy halálos áldozatot követelő ittas járművezetés miatt első fokon, nem jogerősen hat év fogházra ítélt szlovák állampolgárságú Eva Rezesovát az elsőfokú ítélet kihirdetése után – a védői indítványnak helyt adva – helyezte házi őrizetbe a Gödöllői Járásbíróság. A vádlott tavaly augusztus óta volt előzetesben. Ügyvédje arra hivatkozva kérte a fogva tartás megszüntetését, hogy – figyelembe véve az akkor 15 hónapja tartó előzetest és a kiszabott szabadságvesztés harmadolásának lehetőségét – már csupán 2 év 9 hónap van hátra a büntetésből.

Ezután rendelte el a bíróság Eva Rezesová házi őrizetét. A vádlottról azonnal levették a bilincset, és szabadon távozhatott egy a fővárosban erre előkészített ingatlanba (sajtóhírek szerint egy Duna-parti luxus apartmanházba). Rezesovának az elsőfokú végzés szerint nyomkövetőt kellett hordania. Az ügyészség e döntés és az elsőfokú ítélet ellen is fellebbezett.

A törvényszék indoklása szerint a vádlott kiemelkedő vagyoni háttere és külföldi kapcsolatrendszere adott esetben nagymértékben megkönnyíti egy esetleges külföldre távozás kivitelezését, még az elektronikus nyomkövető eszköz használatának kötelező elrendelése mellett is. A nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés mértéke, valamint Eva Rezesová személyi körülményei a másodfokon eljáró bíróság szerint olyan nagyfokú kockázatot jelentenek, amely a legsúlyosabb kényszerintézkedést teszi szükségessé.

A végzésben arra is kitértek, hogy a nem jogerős ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, és ez – figyelembe véve a halmazati szabályokat is – 5 évtől 13 évig terjedő büntetési tételkeretet jelent, ami a szökés veszélyét tovább fokozza.
A keddi határozat ellen fellebbezésnek helye nincs – mondta a törvényszék szóvivője.

Rogán méltatlankodott

Rogán Antal kedd délelőtt a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondja: Rezesova luxus körülméyek között tölti házi őrizetét, ami teljességge elfogadhatatlan. “Vizsgálatot kell indítani”- szögezi le ezután a frakcióvezető, aki az alkotmányügyi bizottság elnökéhez és az igazságügy miniszterhez fordul az ügyben.

A frakcióvezető azt szeretné, ha megnéznék, hogy indokolt volt-e a házi őrizet, és ha szükséges, akkor egy szigorú törvénymódosítással előzzék meg azt, “hogy még egyszer, ilyen felháborító eset előfordulhasson.”

Olvasói sztorik