Közélet

Öt évet kapott a mikebudai férjgyilkos

fegyveres(1)(960x640).jpg (fegyveres, )
fegyveres(1)(960x640).jpg (fegyveres, )

Az asszony többször rálőtt párjára. Kétszer a hátát, egyszer a mellkasát, majd a karját is sikerült eltalálnia. Férje mindvégig próbálta elvenni a fegyvert a dühös nőtől.

Első fokon öt év börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a külföldi nőt, aki 2010 májusában rátámadt férjére mikebudai otthonukban. A férfi életéért két hétig küzdöttek az orvosok – hiába. A döntésbe nem nyugodott bele egyik fél sem, így a per másodfokon folytatódik.

Hollandiából Mikebudára

Tettes és áldozata 1978-ban házasodtak össze, mindketten holland állampolgárok. Az egész család a férfi rokkantsági járadékából élt. A pénzt a nő kezelte, ám párja és gyermeke tudta nélkül 2005 környékén jelentős tartozást halmozott fel. Amikor erre fény derült, komoly viták robbantak ki. Egy rövid időre az asszony el is költözött otthonról, végül munkát vállalt, így rendeződött anyagi helyzetük. A pár hivatalosan elvált, de továbbra is együtt éltek.

A férfi ötlete volt, hogy költözzenek Magyarországra. Így is történt, a család 2007-ben vásárolt házat Mikebudán, amelyet közösen felújítottak. Mindketten a férfi járadékából éltek. A párt minden évben meglátogatta a fiuk, vele telefonon is heti rendszerességgel beszéltek, illetve rajta kívül más rokonok is érkeztek időnként látogatóba.

Az áldozat vette a fegyvert

A férj 2008 őszén – engedély nélkül – fegyvert és töltényeket vásárolt magának, hogy meg tudja védeni magukat a betörőktől, ha szükséges. Az asszony is megtanult bánni a veszélyes eszközzel, párja megmutatta neki, hogyan működik. A pisztolyt egy vászontáskában tartották a nappaliban, egy üveges szekrénybe rejtve.

A 49 éves nő a támadás napján – 2010. május 4-én – korán kelt, majd a házban és a kertben tüsténkedett. Férje 10 óra körül kelt és megkérte az asszonyt, hogy kenje be a hátát, mivel előző nap leégett. A vádlott megtette amit kért, ám eközben vita pattant ki köztük fiuk pazarló életvitele miatt. A nő azt mondta a férjének, ő sem tud bánni a pénzzel, hiszen jó nyugdíja van, mégis tőle kér kölcsön. Erre a férfi feldühödve az asszony felé lépett, szidni kezdte, majd jobb kézzel megszorította a  torkát. A nő alig kapott levegőt, ellökte magától párját, aki a hálószobába ment.

Elege lett az életből

Az asszony a másik irányba, az előszoba felé sietett, majd kivette a szekrényből a töltött fegyvert. Visszament, megállt a hálószoba ajtajában, ahonnan kétszer a neki háttal álló férjére lőtt.

A férfi az ágyra rogyott, és azt kérdezte feleségétől, hogy miért teszi ezt vele. A nő erre azt mondta, elege van az életből. Ezután ismét tüzet nyitott: az ágy mellé lépett és mellkason lőtte gyermeke apját, majd egyszerűen kiment a konyhába.

A férfi felállt és utána indult, próbálta elvenni a fegyvert, megragadta felesége nyakát és karját. A nő leadott egy újabb lövést, a golyó a férfi karját érte. Az áldozatnak ennek ellenére sikerült megszereznie a pisztolyt, lőtt is, de a fegyver nem sült el.

Két hétig küzdöttek érte

A férfi vérző meztelen felsőtesttel szaladt az utcára, a szomszédoktól akart segítséget kérni. Átmászott a mellettük lévő telekre és kérte az ott lakókat, hogy hívjanak mentőt. A szomszéd adott neki egy pólót, szerzett egy kocsit majd elvitte a ceglédi kórházba. A mentők onnan Budapestre szállították a sérültet, ahol életveszélyes állapota miatt azonnal megműtötték.

A férfi az operáció után magához tért, de csaknem két héttel később belehalt sérüléseibe.

A Budapest Környéki Törvényszék keddi ítélete nem jogerős, az ügyész ugyanis súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik