Közélet

Két embert ölt meg a leomló meddőhányó Putnokon

meddőhányó visontán (meddőhányó, )
meddőhányó visontán (meddőhányó, )

Tűzoltók kutattak az eltűnt férfiak után, de már csak a a holttestüket találták meg.

Két férfi meghalt, amikor meddőhányó omlott rájuk a Borsod megyei Putnok határában – értesült pénteken az MTI. Hudák Andrea, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője megerősítve a hírt közölte:  csütörtök késő este érkezett a bejelentés, hogy két férfi eltűnt, amikor beomlott egy Putnok határában található, már használaton kívüli meddőhányó.

A két férfi már nem élt, amikor a tűzoltók rájuk találtak.

Mi is az a meddőhányó?

A hétköznapi szóhasználatban a bányászati hulladékkezelő létesítményeket meddőhányóknak nevezzük darabos anyag esetén, illetve zagytározóknak hívjuk finomszemcsés vagy folyékony anyag esetén.Ezeknek az objektumoknak az anyagai a Föld mélyéről bányászati tevékenységnek, azaz kitermelésnek köszönhetően kerültek ki a felszínre, esetenként szennyezve a környezetet. Ezeket az objektumokat és a környezetüket is vizsgálni kell, meg kell határozni, mekkora kockázatot jelentenek a környezetre, és ahol szükséges, ott be kell avatkozni.

Az Európai Bizottság az ásványinyersanyag-kitermelő iparban keletkező hulladék kezeléséről szóló bányászati hulladék irányelvben előírta a tagállamoknak, hogy vegyék nyilvántartásba azokat a bezárt és elhagyott bányászati hulladékkezelő létesítményeket, amelyek jelentősen káros környezeti hatással bírnak, vagy közép- illetve rövid távon belül komoly veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre vagy a környezetre. A létesítmények kockázatfelmérési eljáráson alapuló nyilvántartását 2012. május 1-jétől a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé kell tenni – derül ki a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal leírásából.

Motoron a meddőhányóban

Motoron a meddőhányóban Hogy egy “bányászati hulladékkezelő létesítmény”, azaz meddőhányó mennyire meredek és veszélyes is tud lenni, jól mutatja ez a video is. A meredek falak nem olyan jól összetömörödött dolgok, mint a hegyoldalak, és egy rossz mozdulat után földcsuszamlásszerűséget lehet előidézni, amely minket is maga alá temethet, mint egy lavina.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik