Közélet

Hatvan térfigyelő kamera egy oszlopon

Két kínai város is indult a „ki tud több térfigyelő kamerát összezsúfolni egy oszlopra” versenyen.

Olyan, mintha egy művészi installáció lenne – “Orwell világa” címmel – Sanghaj egyik négysávos útja felett. A NetEase beszámolója szerint az út felé benyúló tartókra áprilisban 24 darab kamerát helyeztek el, majd pár hónapja újabb 36 került melléjük. A számok kicsit mások a Shanghai Daily riportjában, ahol 55 kameráról írnak (és másik húsz kameráról egy közelben lévő oszlopon) de azt gondoljuk, amikor már az a kérdés, hogy 55 vagy hatvan kamera figyel egy útszakaszt egy oszlopról, az már gyakorlatilag lényegtelen.

Művész installáció vagy orwelli megfigyelés?
Fotó: news163

A kamerákra azután figyelt fel Kína (és a világ), hogy egy autós fényképeket készített az értelmetlenül túlzónak látszó megfigyelésről, és azokat feltöltötte az internetre. Nem kellett sokat várni, hogy a kínai sajtó is felkapja a témát, és nemsokára már a helyi televíziók is foglalkozni kezdtek az igencsak pénzpocsékolásnak tűnő térfigyelő-halmozásról.

Kicsit mintha túlzásba estek volna a megfigyeléssel Sanghaj városában
Fotó: news163

A Shanghai Daily ezután már arról számolt be, hogy a sajtóvisszhang után eltűntette a 75 darab kamerát az azokat kihelyező elektronikai cég, amely azt állította, hogy azért volt ott olyan sok térfigyelő, mert tesztelték az eszközöket. A cég elismerte, hogy nem volt engedélye a kamerák kihelyezésére, de elnökük azt állította, hogy a hatóságok tudtak a tesztelésről.

A kamerákat leszerelték a nagy sajtóvisszhang és társadalmi felháborodás után
Fotó: news163

Nem sokkal ezután Vuhan város egy oszlopa került a figyelem középpontjába, hasonló okokból, ahol 20 azaz húsz térfigyelő kamerát helyeztek el egy oszlopon, amelyek mind egy irányba néznek. A kínai hírügynökség beszámolója szerint az oszlopra az van kiírva: térfigyelő-kamera tesztelő terület.

A Vuhan városában egy irányba néző húsz térfigyelő kamera
Fotó: Xinhua

Ajánlott videó

Olvasói sztorik