Belföld

Új, „mindent látó” kamerák a Belvárosban

Térfigyelő (térfigyelő, )
Térfigyelő (térfigyelő, )

Öt új térfigyelő kamerát vásároltak és helyeztek ki Székesfehérvár Belvárosában az elmúlt héten.A folyamatosan bővülő térfigyelő rendszer a közbiztonság erősítését szolgálja és bizonyítottan visszatartó ereje is van.

A város több pontján már régóta találhatóak térfigyelő kamerák, ám ezek az öt éve beszerelt szerkezetek mára egyrészt elavultak, másrészt a téli-nyári folyamatos működés miatt el is használódtak. A megújult Belvárosban most öt új kamerával figyelik az eseményeket a közterületesek, amelyek a mai kor igényeinek megfelelően jó képminőséget biztosítanak az általuk „látott” eseményekről.

Örömmel tapasztaljuk, hogy a felújítás végeztével a fehérváriak birtokba vették a Fő utcát és a Belvárosban is pezseg az élet. Ez is arra ösztönzött bennünket, hogy még egy lépést tegyünk a közbiztonság növelése érdekében. A tapasztalatok és a statisztikák azt mutatják, hogy van visszatartó erejük a kameráknak, másrészt azt szeretnénk, ha a képeken szereplők tényleg felismerhetőek lennének – mondta el Égi Tamás alpolgármester.

Hozzátette: sajnos történnek a közösséget bántó események, például az Országalma keresztjének tavalyi megrongálása, vagy a Városház téri lovasszobor kardjának letörése.

Sajnos meg kellett állapítanunk, hogy az eltelt öt év alatt elhasználódott a korábban kiépített kamerarendszer és a műszaki világban is hosszú időnek számít az öt esztendő, azaz sok új fejlesztés megjelent már azóta. Ezért úgy döntöttünk, hogy teljesen megújítjuk a térfigyelő rendszert, azaz egy új, magyar fejlesztésű szoftvert vásároltunk, amely bővíthető és amelyhez a régi kamerák is hozzáigazíthatóak. Emellett beszereztünk négy új full HD-s és egy „normál” kamerát, amelyek a Fő utcán “leskelődnek” (kettő a Vörösmarty Színházon, egy a Városház tér 2. számú épületen, egy pedig a Fő utcai könyvesbolton), valamint egy kamerával (KIND Halláscentrum épületére kerül) még bővítjük majd a rendszert. – ismertette az elmúlt hetekben végzett munkát Barabás Tibor.

A korábbi 25 kamerát is hozzáigazítják a most kiépített rendszerhez, a megfigyelést pedig szolgálatban lévő rendőrök, vagy munkaidőben a közterület-felügyelők végezhetik.

A „Szociális város-rehabilitáció Szárazréten” projekt keretében egy 10 kamerából álló rendszert alakítanak ki ebben a városrészben is, valamint a Koronás Parkban is körülbelül ugyanennyi kamerát szeretnének elhelyezni. Emellett is keresik még a lehetőséget és a forrásokat a fehérvári térfigyelő kamerarendszer fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik