Közélet

Megyilkolt újságírók: azonnali vizsgálatot követel az ENSZ

mali konfliktus (mali, katonák, )
mali konfliktus (mali, katonák, )

Határozottan elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT), hogy elraboltak és megöltek két francia újságírót Maliban. A francia külügyminiszter szerint terroristák végeztek velük.

A testület szombati közleménye szerint a BT tagjai együttérzésüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, valamint a francia kormánynak. A dokumentumban hangsúlyozták, hogy a nemzetközi humanitárius jog értelmében, a fegyveres konfliktusok körzetében dolgozó újságírókat, a média dolgozóit civileknek kell tekinteni, és eszerint kell bánni velük, tiszteletben kell tartani jogaikat és meg kell védeni őket. A közleményben minden érintett féltől követelték, hogy tartsa tiszteletben ezeket a kötelezettségeit.

A BT egyben azt követelte Malitól, hogy indítson azonnali vizsgálatot és állítsa bíróság elé a felelősöket.

A Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás két újságíróját szombat délután egy órakor hurcolták el ismeretlen fegyveresek Kidal város központjából. Ghislaine Dupont és Claude Verlon szitává lőtt holttestét nem sokkal később a várostól néhány kilométerre meg is találták.

A Bamakótól 1500 kilométerre északnyugatra fekvő Kidal város a tuareg kisebbség, illetve annak politikai és katonai szervezete, az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) fellegvára. A két francia újságíró abból az alkalomból érkezett a városba és készített riportokat, hogy két évvel ezelőtt hozták létre az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalmat.

Helyszíni beszámolók szerint szombat délben az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom egyik helyi vezetőjével készítettek riportot, s mikor távoztak, több fegyveres betuszkolta őket egy terepjáróba.

“Terroristák végeztek velük”

Azok a “terrorista csoportok” lőtték le a két francia újságírót, amelyek ellen Franciaország harcot folytat – közölte vasárnap Laurent Fabius külügyminiszter. “A gyilkosok azok voltak, akik ellen harcolunk, olyan terrorista csoportok, amelyek nem kérnek a demokráciából és a választásokból” – hangsúlyozta Laurent Fabius.

A francia diplomácia vezetője ezt a Francois Hollande államfő által összehívott válságtanácskozást követően tartott sajtótájékoztatón mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik