Belföld

Indulnak katonáink Maliba

mali (mali, )
mali (mali, )

Megkezdik szolgálatukat a magyar katonák Maliban.

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) Székesfehérváron búcsúztatta azokat a magyar katonákat, akik az Európai Unió Mali Kiképző Művelet (EUTM Mali) állományának tagjaként teljesítenek majd szolgálatot az észak-afrikai országban.

A kibocsátó ünnepségen Domján László vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka hangsúlyozta, hogy a magyar katonák ismét részt vehetnek egy válság megoldásában, hogy megóvják a civil lakosságot.

Domján László vezérőrnagy és a kiutazó katonák – Fotó: MTI

Egy tiszt február 27. óta már Maliban van, ő összekötő feladatot lát el a nemzetközi parancsnokság és a műveletben részt vevők között. Kedden indul útnak 3 katona, az MH egészségügyi központjának dolgozója. Ők a német vezetésű tábori kórházban szakegészségügyi feladatot fognak ellátni. Április 13-án követi őket 6 katona, aki a mali hadsereg mesterlövészeit képezi ki a portugálokkal együttműködve.

Tóth Sándorné búcsúzik fiától, Leventétől – Fotó: MTI

Franciaország a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák előretörésének megállítására, Mali elnökének kérésére január 11-én indított katonai akciót a nyugat-afrikai országban. A hadművelet célja Mali államiságának, területi integritásának és szuverenitásának megvédése, valamint annak megakadályozása, hogy az ország a nemzetközi terrorista csoportok központjává váljon a térségben.

Az Európai Unió Mali-missziójához való magyar katonai hozzájárulást engedélyező kormányhatározat március 8-án jelent meg. A kormány döntése alapján a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 15 (váltási időszakban legfeljebb 30) emberrel járul hozzá a misszióhoz. A magyar szerepvállalás a művelet mandátumában meghatározott ideig, de legfeljebb 2014. május 18-áig tart. A mali kiképző műveletben történő magyar katonai szerepvállalás érdekében mintegy 555 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelte el a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik